Nu tot 40% korting op buitenverlichting! Klantendienst

Waar moet ik op letten bij het plaatsen van grondspots buiten?

Bij het plaatsen van grondspots in je tuin of op je terras is enige voorzichtigheid aanbevolen. De grondspots moeten immers zo aangesloten worden dat ze bestand zijn tegen de vochtigheid van buiten.

Het voornaamste is dat de verbinding van je grondspot met het elektriciteitsnet waterdicht is.

Grondspots buiten

IP-waarde moet hoog genoeg zijn

Een eerste belangrijk aspect is de beschermingsklasse van je grondspots. Als je een grondspot buiten wenst te plaatsen, moet deze uiteraard bestand zijn tegen water en stof.

Dat wordt aangegeven door de IP-waarde (International Protection). Deze waarde bestaat uit twee cijfers, waarbij het eerste cijfer de bescherming tegen indringing door vaste voorwerpen aanduidt, en het tweede cijfer de bescherming tegen water en vocht.

Aangezien grondspots zich op een nogal kwetsbare plaats in de bodem bevinden, kies je best voor grondspots met minimaal IP68.

Waterschade: veelvoorkomende fouten

In sommige gevallen gebeurt het dat er toch water de grondspot kan bereiken. Er zijn een aantal redenen die hiervan de oorzaak kunnen zijn.

• De wartels aan de inbouwpot van de grondspot zijn niet goed vastgedraaid.
  • Het glas bovenaan de grondspot is niet goed vastgedraaid. Bij een LED-grondspot zit de lichtbron en ook het glas al vast in het armatuur, je moet dit dus niet meer zelf vastdraaien.
  • De aftakdoos is niet opgegoten met hars. Op die manier kan er water in de aftakdoos, hetgeen vervolgens via de kabel de spot kan binnenstromen. Dit gebeurt onder invloed van ‘capillaire opstijging’ of ‘capillaire nalevering’.

Ontdek al onze grondspots

Weerkaats het licht

Licht heeft steeds een oppervlak nodig om te weerkaatsen. Denk aan de maan die we enkel kunnen waarnemen dankzij de weerkaatsing van het licht van de zon. Dit is hetzelfde voor grondspots. Als je licht in de lucht schijnt, zal dit amper tot geen effect hebben. Zorg er dus steeds voor dat het licht tegen een voorwerp kan weerkaatsen, zoals bijvoorbeeld je woning of een boom.

Grondspots installeren correct Grondspots installeren foutief

Locatie en ondergrond

Aangezien grondspots het buiten sowieso al zwaar te verduren krijgen, plaats je ze best op een goed drainerende ondergrond.

• Plaats je grondspots nooit in kuilen. Installeer ze op een vlak of hoger gelegen oppervlak.
  • Voorzie de put waarin je je grondspot plaatst van een laag grind van ongeveer 45 cm. Dit zorgt ervoor dat neerslag sneller kan wegvloeien, en er is minder risico op opkomend grondwater.

Grondspots installeren

Waterdichte verbinding maken

Opdat je grondspots kunnen werken, dien je ze uiteraard te verbinden met het elektriciteitsnet. Het is die verbinding die je extra goed moet beschermen tegen vocht.

Aftakdoos met hars

De veiligste manier om dit te doen is door de verbinding te maken in een aftakdoos, en deze vervolgens vol te gieten met hars (link not working). De giethars in de aftakdoos zorgt ervoor dat de verbinding en ook je grondspot volledig vrij blijft van water.

De aansluiting maken in waterdichte verbinders met wartels is ook een mogelijkheid. Echter is dit een iets minder veilige oplossing. De kans op het doorkomen van water is niet onbestaande.

De kabel van de grondspot loopt naar je aftakdoos waarin je de verbinding maakt. Via een EXVB-kabel wordt de grondspot vervolgens aangesloten op het net. De EXVB-kabel dient in een TPC10-buis in de grond geplaatst te worden. In de aftakdoos kan je bovendien een vertakking maken om zo je andere grondspots te voorzien van stroom.

aftakdoos giethars

Test je verbinding!

Eens de verbinding in de aftakdoos gemaakt is en je meermaals je spots getest hebt, mag je de aftakdoos volgieten met hars.

Meng de componenten van het hars en vul de aftakdoos tot tegen de rand zodat alle kabels en verbindingsstukken goed zijn ondergedompeld.

De hars is na ongeveer 15 minuten hard. Gebruik steeds de bijgeleverde handschoenen wanneer je met giethars werkt.

Opgelet: Vergeet je grondspots niet te testen alvorens hars te gieten. Eens de hars gestold is, kan je niet meer aan je aansluiting!

Illustratie aansluiting

Grondspots buiten plaatsen

Soepele kabel voor aansluiting

De kabel van de grondspot waarmee je de aansluiting maakt, dient een waterdichte, rubberen kabel te zijn (bvb.: CTMB 3G1.5) te zijn.

Een soepele, rubberen kabel kan veel beter worden afgesloten tegen water. Wanneer de wartel van de grondspot op de kabel wordt vastgedraaid, werkt de rubberen mantel van de kabel immers als afdichtingsring (in de volksmond vaak ‘joint’ genoemd).

Tegenwoordig zit deze kabel al vaak vast aan de grondspot die je koopt. Je dient in dit geval dus geen aparte kabel bij te kopen.

Opgelet: verwijder nooit de meegeleverde kabel van de grondspot! Als je dit wel doet, verlies je je garantie.

ctmb-kabel

CTMB-kabel controleren op waterschade

Indien je vreest dat er toch water via de kabel is weten binnenkomen, kan je de kabel opensnijden om dit te controleren.

De CTMB-kabel van de grondspot bevat onder de isolatie een wit poeder dat gelijkmatig verdeeld is rondom de kabel. Indien je bij het opensnijden merkt dat dit poeder gestold is, niet mooi verdeeld is en/of klonters vertoond, wijst dit op het doorkomen van water.

Grondspots kopen bij Peeq

Ben je zelf op zoek naar grondspots voor je tuin of terras? In ons uitgebreide aanbod vind je de perfecte spot voor elke plek. Zo wordt het buitenshuis even sfeervol als binnen!

E-book buitenverlichting