Image Image Image Image Image
  • Vlaams
  • Nederlands
  • English
  • Deutsch
  • Français
  • עברית
Scroll to Top

To Top

5 handige tips om je balkon gezellig te maken

On 08, jul 2020 | No Comments | In Interieurinspiratie, Verlichting Tips En Advies | By Elke Leemans

Tijdens de warme zomermaanden willen we zoveel mogelijk genieten van het mooie weer. In de tuin, in het park of gezellig op het balkon. Het kan best lastig zijn om van je balkon een gezellig plekje te maken. Vaak is er weinig ruimte, terwijl je je terrasje toch voor verschillende doeleinden wilt gebruiken: samen buiten eten, lekker zonnebaden of knus genieten van een leuk boek. Wij geven je vijf praktische tips om je balkon in te richten.

1. Benut de ruimte optimaal

Het is een goed idee om vooraf te bepalen waarvoor je de ruimte wilt gebruiken. Is het balkon jouw favoriete toevluchtsoord om even tot rust te komen? Eet je graag gezellig buiten met het gezin? Of wil je een plaats creëren waar je je groene vingers kunt gebruiken? Wanneer je weet voor welke activiteiten het balkon geschikt moet zijn, kan je op een doelgerichte manier starten met de inrichting. Je kan eventueel ook een plannetje maken, waarop je zones voor de verschillende activiteiten afbakent.

2. Kies de juiste meubels

Eén van de meest belangrijke elementen voor je balkon zijn meubels die aansluiten bij jouw verwachtingen. Dient jouw terras voornamelijk voor slechts één activiteit, zoals eten of loungen? Dan kan je investeren in een mooie eettafel, een comfortabele schommelstoel of andere meubels die perfect aansluiten bij die specifieke nood.

Heb je een vrij klein balkon en wil je het toch voor verschillende activiteiten benutten? Kies dan voor multifunctionele items of voor opklapbare meubels, die zijn makkelijk op te bergen wanneer je ze niet gebruikt. Nog een leuke tip voor wie over een krap budget beschikt of wel zin heeft in een DIY-project: met enkele houten kratten en kussens kan je in een mum van tijd gezellige zitplaatsen tevoorschijn toveren.

3. Werk in de hoogte voor een gevoel van ruimte

Als je een gevoel van ruimte wilt creëren, hou je de vloer best zoveel mogelijk vrij. Daarom is het een leuk idee om de wanden, balustrade of het plafond ten volle te benutten voor al je decoratieve elementen. Wandrekjes, bloembakken aan de balustrade en wandverlichting zijn slechts enkele van de vele mogelijkheden. Een tuinspiegel ophangen aan de muur is ook een goede oplossing als je de ruimte optisch wilt vergroten. Hoe meer je in de hoogte werkt met je accessoires, hoe minder plek ze innemen op het eigenlijke balkon en hoe meer relaxruimte je dus overhoudt.

4. Creëer sfeer met de juiste verlichting

Als je ook ’s avonds nog op je terras wilt vertoeven, voorzie je best de nodige verlichting. Combineer verschillende vormen van verlichting, zoals wandlampen, lichtsnoeren en kaarsen, voor het mooiste effect. Je kan ook experimenteren met kleuren en materialen, zoals metaal, hout en kunststof.

Wandlampen zorgen voor een sfeervol verlicht balkon zonder kostbare ruimte in beslag te nemen. Up- en downlighters zoals de Absinthe Pipe of Astro Dartmouth zorgen voor een mooi, niet-verblindend lichteffect naar boven en naar beneden.

Astro Dartmouth

Shop Astro Dartmouth

 

Ook een lichtslinger is een goede sfeermaker op elk balkon. Bevestig hem aan de muur met behulp van enkele spijkers, of rijg hem door de balustrade. Klaar! Een andere snelle en eenvoudige oplossing zijn prikspots. Een klein exemplaar, zoals de slimme tuinspot Philips Hue Lily, kan je perfect in de aarde van je plantenbakken plaatsen.

Seletti Bellavista

Shop Seletti Bellavista

 

Philips Hue Lily

Shop Philips Hue Lily

 

Ben je een fervent lezer? Een staanlamp zorgt voor voldoende leeslicht als je tot in de late uurtjes buiten boeken wilt verslinden. Let er wel op dat je kiest voor een exemplaar dat waterbestendig is. We raden aan om voor een lamp te kiezen met een IP-waarde vanaf IP44. Deze tip geldt trouwens voor al je balkonverlichting: houd rekening met de IP-waarde. Niet elke lamp kan zomaar overal geplaatst worden.

Royal Botania Spiky

Shop Royal Botania Spiky

 

5. Maak het gezellig met planten

Planten brengen je balkon pas echt tot leven. Wij vinden een portie groen dan ook onmisbaar als je van je buitenruimte een knus hoekje wilt maken. Cactussen, lavendel, kleurrijke bloemen,… Aan jou de keuze! Je houdt best wel rekening met de oriëntatie van je terras. Niet elke plant houdt namelijk van volle zon of van een schaduwrijke omgeving, en je wilt je plantenkindjes natuurlijk zo lang mogelijk in leven houden.

Heb je groene vingers? Ook op je balkon kan je een minimoestuin aanleggen. Verticaal tuinieren is zelfs uitgegroeid tot een echte trend. Hierbij gebruik je de wanden van je terras als tuinoppervlakte om je eigen groenten of fruit te kweken, of om planten op te hangen. Constructies om van je muur een groenmuur te maken kan je kant-en-klaar kopen, of je kan zelf aan de slag gaan met paletten, jute zakken of zelfs plastic flessen. Veel succes!

Marset Santorini

Shop Marset Santorini

 

Hoe heb jij jouw balkon omgetoverd tot een sfeervol plekje? Laat het ons weten in de comments!

 

Share your thoughts with us!