Image Image Image Image Image
 • Vlaams
 • Nederlands
 • English
 • Deutsch
 • Français
 • עברית
Scroll to Top

To Top

06

dec
2016

No Comments

In Interieurinspiratie

By Steven Roziers

Alles wat je moet weten over deurbellen en videofoons

On 06, dec 2016 | No Comments | In Interieurinspiratie | By Steven Roziers

We staan er niet vaak bij stil, maar een deurbel is een belangrijk onderdeel van een woning. Ze wordt gebruikt door gasten, pakjeskoeriers en – helaas – door ongewenste gasten. Op het vlak van deurbelsystemen zijn er verrassend veel mogelijkheden, gaande van klassieke bekabelde oplossingen tot draadloze videofoons.

Hier vind je alles wat je moet weten over deurbellen.

De onderdelen van een belsysteem

Elk belsysteem bestaat uit twee onderdelen:

De drukknop bevindt zich aan de deur. Wanneer een bezoeker hierop drukt, wordt er een signaal verstuurd naar de gong. Via deze gong worden de bewoners op de hoogte gebracht van de wachtende gast.

Beldrukknoppen

Er zijn enorm veel beldrukknoppen verkrijgbaar. Je keuze hangt af van je persoonlijke smaak en noden.

Je kan kiezen op basis van de stijl. Sommige modellen passen beter bij een moderne woning, andere bij een landelijke architectuurstijl. Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals rond, vierkant, groot, klein, kunststof of roestvrij staal.

Verder zijn er modellen met een naamaanduiding. In de drukknop is er plaats voorzien voor een papiertje met de naam van de bewoners, bijvoorbeeld ‘Familie Janssens – Peeters’. Sommige mensen vinden dit een handige toevoeging, andere een overbodigheid.

Daarnaast zijn er multi-bellen. Voor gebouwen met meerdere gezinnen (een kangoeroewoning of een appartement complex) werden uitgebreide deurstations ontwikkeld. Deze modules hebben meerdere knoppen – eentje voor iedere bewoner. De naam van het gezin wordt vermeld zodat bezoekers de juiste knop vinden.

Deurbel

Tip: hang de deurbel op een hoogte van 120 à 130 cm van de grond.

Gongen

Een deurgong zorgt voor het geluid wanneer iemand op de bel drukt.

In de eerste plaats zijn er diverse belgeluiden, gaande van een eenvoudige zoemer tot een speelse melodie. Sommige modellen hebben meerdere deuntjes om uit te kiezen.

Verder mag je het belvolume niet vergeten. Een doorsnee belgeluid ligt rond de 70 dB. Er zijn ook extra luide modellen verkrijgbaar, die 80 of 90 dB produceren. Dit is erg handig voor mensen die hardhorig zijn of waar de gong vrij ver van de leefruimtes hangt.

Bekabeld of draadloos

De meeste deurbellen zijn bekabeld. Er is dus een kabel nodig van de drukknop (via de zekeringskast) naar de gong.

Tegenwoordig zijn er ook draadloze deurbellen op de markt. Hier staan de belknop- en gong los van elkaar. Je kan ze dus makkelijk verplaatsen. Het nadeel van dit systeem? Draadloze deurbellen werken meestal op batterijen. Je zal dus na verloop van tijd nieuwe batterijen moeten voorzien.

Videofoons

Soms wil je weten wie er aan de deur staat. Is het die pakjeskoerier waar je al een hele dag op wacht, of een opdringerige deur-aan-deur verkoper?

Een videofoon of parlofoon geeft een live beeld van je voordeur. Vaak wordt deze videofeed gecombineerd met een intercomfunctie. Op deze manier kan je de bezoeker zien en met hem/haar praten. Nog handiger is een elektrisch slot. Koppel de videofoon aan dit elektrisch slot om vanop afstand de deur te openen.

Bij een videofoon is de resolutie, kijkhoek en positionering van groot belang. Een hogere resolutie zorgt voor meer details en een duidelijker beeld. Een brede kijkhoek en doordachte positionering van het toestel verzekeren dat het gezicht van de bezoeker in beeld zijn.

Videofoon

Tip: plaats een videofoon op 150 cm hoogte. Bron foto

Sommige videofoons kunnen opnames maken. Zo kan je controleren wie er heeft aangebeld wanneer je niet thuis was. Er zijn tevens modellen met een nachtfunctie om bezoekers in het donker beter te zien. Desalniettemin raden we aan om voldoende kunstlicht te voorzien. Dat kan bijvoorbeeld door middel van wandlampen voor buiten.

Samenvatting

Een deurbel of videofoon kopen? Houd met volgende zaken rekening:

 • Draadloze deurbellen zijn erg handig en kunnen makkelijk verplaatst worden, maar ze hebben wel batterijen nodig.
 • Kies een belgeluid op basis van je persoonlijke smaak.
 • Belgongen komen in verschillende volumes. Een extra luide bel kan handig zijn voor hardhorige bewoners.
 • Wil je een videofoon kopen? Houd rekening met de cameraresolutie en andere extra functies.
 • Zorg voor buitenverlichting aan de deurbel/videofoon.
 • Hang een beldrukknop op 120 à 130 cm hoogte en een videofoon op ca. 150 cm.
Bekijk het uitgebreide aanbod bij dmlights

 

Tags | , ,

Share your thoughts with us!