Image Image Image Image Image
  • Vlaams
  • Nederlands
  • English
  • Deutsch
  • Français
  • עברית
Scroll to Top

To Top

Creatief met inbouwspots

On 24, okt 2018 | No Comments | In Verlichting Tips En Advies | By

We spenderen doorgaans weinig aandacht aan inbouwspots. Waarschijnlijk omdat ze minder zichtbaar zijn dan hanglampen of tafellampen. Spijtig. Want creatief omgaan met inbouwspots is de ideale manier om jouw interieur een extra cachet te geven. Lees snel verder en laat je inspireren.

Asymmetrie

Bij de plaatsbepaling van spots in het plafond grijpen we vaak terug naar symmetrie. Toch is er een creatievere oplossing.

Neem een kijkje naar onderstaande bouwplan.

klassieke-inbouwspots

In eerste instantie zouden we de hal indelen op basis van een raster. Dat wil zeggen: de spots in het midden van de hal, met evenveel ruimte aan weerskanten. Mooi symmetrisch dus.

Maar het kan ook anders. Kijk even naar de hoofdelementen van deze ruimte. De kleerkast is het belangrijkste punt. Hier wil je absoluut voldoende licht. Daarom voorzien we hier twee inbouwspots.

Daarnaast verlichten we de doorgang naar de woonkamer. Opnieuw met twee asymmetrisch geplaatste plafondspots.

moderne-inbouwspots

Door deze asymmetrie zal de inkomhal veel lichter aanvoelen dan wanneer we verlichting in het midden van het plafond plaatsen. Want we ervaren licht pas als het ergens op valt. In dit geval: de kast en de muur.

Zwarte spots, wit plafond

De overgrote meerderheid van alle woningen heeft een wit plafond. Dan koop je uiteraard witte inbouwspots, toch?

Helemaal niet. Want contrast is ook mooi. Met zwarte spots op een wit plafond maak je een echt designstatement. Ze accentueren de hoogte van de ruimte en creëren diepte.

Er is trouwens een overvloed aan keuze. In onze webshop zitten meer dan 1000 zwarte inbouwspots.

wever-ducre-deep

Deze Wever & Ducre Deep heeft een zwarte rand en binnenkant.

Randloze inbouwspots

Hou je van minimalisme? Van rechte lijnen en effen vlakken? Kies dan voor randloze inbouwspots, zoals de Modular Lighting Multiple Trimless. Deze armaturen worden met behulp van een speciaal frame in het plafond geïnstalleerd. De stukadoor pleistert het frame netjes weg, zodat er een naadloos afgewerkt inbouwgat overblijft.

trimless-inbouwspots

De randloze inbouw past perfect bij deze moderne keuken.

Uitstekende inbouwspots

Met het woord ‘uitstekend’ verwijzen we niet naar de bouwkwaliteit van onze inbouwspots (want die is steeds van topniveau), maar naar de vorm. We hebben een ruim assortiment inbouwspots die gedeeltelijk uit het plafond steken. Zoals de Wever & Ducre Spyder en de Deltalight Minispy. Dat is opnieuw een leuke en creatieve manier om plafondverlichting te voorzien.

PS: een groot deel van deze spots is richtbaar – erg handig wanneer je een bepaald meubel of decoratiestuk wil uitlichten.

wever-ducre-recessed-spot

Dit type inbouwspots is ideaal voor schuine plafonds.

XL-inbouwspots

Klein maar fijn. Of ga je toch voor een extra grote inbouwspot? Want met XL-spots in het plafond geef je jouw interieur een unieke toets.

Grote plafondspots bieden extra mogelijkheden. De Flos Skygarden Inbouw is hier het beste bewijs van. De binnenkant kreeg een stijlvol bloemenpatroon, iets wat bij een standaard spot niet mogelijk is.

flos-skygarden-inbouwspot

Net als de hanglamp heeft deze Skygarden inbouwspot een bloemenmotief.

Veranderende lichtkleur

Creatieve plafondverlichting kan ook praktisch zijn. De Philips Hue Milliskin wisselt bijvoorbeeld tussen koel en warm wit licht via de meegeleverde draadloze afstandsbediening. In een handomdraai verandert de sfeer van concentratie naar ontspanning. Dat maakt deze inbouwspot nog veelzijdiger.

hue-milliskin-inbouwspot

Koel of warm wit licht: wat verkies jij?

Share your thoughts with us!