Image Image Image Image Image
 • Vlaams
 • Nederlands
 • English
 • Deutsch
 • Français
 • עברית
Scroll to Top

To Top

De minimalistische interieurstijl doorgelicht

On 18, dec 2015 | No Comments | In Interieurinspiratie | By

Herinner je nog onze artikels over de industriële, landelijke en Scandinavische interieurstijl? Wel, deze keer is het minimalisme aan de beurt. Eenvoud is de kracht van deze ontwerpstijl. Onder het motto ‘less is more’ worden alle overtolligheden uitgewist. Ontdek hier wat een minimalistisch interieur zo speciaal maakt en hoe je dit zelf kan toepassen.

Een beetje geschiedenis

De minimalistische interieurstijl zoals we haar vandaag kennen, werd pas eind 20e eeuw populair. Ze vindt haar oorsprong in het Japanse interieurontwerp. Bij Japanse woningen is ‘Ma’ erg belangrijk. Ma kan vertaald worden als ‘leegte’ of ‘stilte’. Dit principe is gebaseerd op een balans tussen de beschikbare ruimte en het meubilair. Men gelooft immers dat rommelvrije, heldere ruimtes een rustgevend effect hebben op het lichaam.

Typisch voor een minimalistisch interieur

We hebben het minimalisme tot haar essentie herleid. Deze elementen kwamen steeds terug:

Sobere lijnen

Minimalisme staat synoniem met een modern interieur. In tegenstelling tot de landelijke look zijn er geen opvallende versieringen om het geheel op te fleuren. Sobere lijnen en eenvoudige vormen typeren deze interieurstijl. Dat maakt van het minimalisme een erg pure designfilosofie.

minimalistische keuken

Geen rommel

Wanneer je voorbeelden van minimalistische interieurs bekijkt is er één ding duidelijk: rommel is uit den boze. Rondslingerende kranten, pantoffels, plaids, … zijn niet te vinden. Verder is er een minimum aan decoratiestukken, want te veel accessoires zorgt voor afleiding. Probeer dus zoveel mogelijk spullen op te bergen in kasten, liefst met gesloten deuren om alles uit het zicht te onttrekken.

Puur kleurenpalet

Wat ook opvalt is het kleurenpalet. Een minimalistisch interieur bestaat voornamelijk uit wittinten. Zwart is een populaire contrastkleur. Af en toe duiken kleurrijke meubelen en accessoires op om het geheel niet te steriel te maken.

Veel licht

Bij minimalisme is er licht in overvloed. Dat geldt niet alleen voor natuurlijk licht – gordijnen worden vaak achterwege gelaten – maar ook voor kunstlicht. De witte muren en plafonds reflecteren dit licht doorheen de ruimte, waardoor elke kamer groter lijkt.

Open ruimtes

Interieurs met een minimalistische uitstraling hebben meestal een open indeling. Je vindt er vides, open keukens en zeeën van ruimte. Op deze manier krijgt de woning meer ademruimte.

Materiaalkeuze

Qua materiaalkeuze zien we vaak gietvloeren en kasten met een glanzende witte/zwarte afwerking. Voor wat extra warmte worden soms houtaccenten toegevoegd. Het resultaat oogt puur, soms een beetje futuristisch, maar altijd rustgevend.

Waarom men voor een minimalistisch interieur kiest

Fan van minimalisme? Deze ontwerpstijl biedt heel wat voordelen:

 • Door de eenvoud, het vele licht en de afwezigheid van rommel word je volledig zen.
 • Omdat er weinig spullen nodig zijn, is een minimalistisch interieur relatief budgetvriendelijk (tenzij je voor een designstoel van enkele duizenden euro’s kiest natuurlijk).
 • De kamers zijn makkelijk schoon te maken.
 • Het meubilair komen beter tot zijn recht.
 • De lichte kleuren en openheid zorgen voor een groter ruimtegevoel.

Onze verlichtingssuggesties

We zouden geen verlichtingsexpert zijn indien we jou geen verlichtingstips meegaven. Dit zijn onze suggesties voor een minimalistisch interieur:

Indirecte verlichting

Onopvallendheid is een keyword bij minimalisme. En wat is er onopvallender dan indirecte verlichting? Overdag zijn de LED-strips onzichtbaar, maar wanneer het donker wordt komen ze tot leven. Indirecte verlichting zorgt tevens voor een mooie accentuering van de rechte lijnen van een plafond, keuken, TV-meubel en dergelijke.

Minimalistisch interieur Filip Deslee

Inbouwspots

Nog een opvallende manier om een ruimte te verlichten, is via inbouwspots. Bij de minimalistisch ontwerpstijl komen deze spots dan ook regelmatig voor. Rond of vierkant, enkel of dubbel, richtbaar of niet, groot of klein… ook bij inbouwspots is er een overvloed aan keuze.

inbouwspots keuken

Minimalistische badkamer Filip Deslee

Flos String Light

Met de Flos String Light zet je de rechte lijnen van jouw minimal interior extra in de verf. De kabel van deze hanglamp is namelijk 12 meter lang, wat van de String Light een echte blikvanger maakt.

flos string light

Flos Spun Light

Nog een topper van Flos is de Spun Light. Met haar vloeiende lijnen straalt deze staanlamp minimalisme uit. Ze is verkrijgbaar in vier kleuren: wit, zwart, mud en aluminium.

flos spun light

Fontana Arte Yumi

Op zoek naar een staanlamp met een slanke lijn? Dan is de Fontana Arte Yumi iets voor jou. Ze ziet er erg licht en luchtig uit, wat de Yumi perfect maakt voor een minimalistisch interieur.

fontana arte yumi

Luceplan Ascent

Het is verrassend hoe mooi eenvoudige vormen kunnen zijn. Deze Luceplan Ascent bestaat uit een ronde lampenkap, een slanke geleider en een vierkante voet, meer niet. Het resultaat is een stijlvolle tafellamp die opvalt door haar unieke bedieningsmechanisme; door de kap naar boven te schuiven, verhoogt de lichtintensiteit.

luceplan ascent

Wever & Ducre Wiro

Wiro is een van de meest opvallende hanglampen van Wever & Ducre. Deze draadlamp ziet er tegelijk licht en robuust uit. Het zwarte model zal erg mooi contrasteren in een wit minimalistisch interieur.

wever en ducre wiro hanglamp

Flos IC Lights

De IC Lights van Flos zijn een topper in wording. Een eenvoudige vorm, een slanke body met daarop een lichtgevende bol, de IC Lights zijn perfect in balans. In een minimalistisch interieur is het vast en zeker een winnaar.

Flos IC Lights


Als het voor jou allemaal wat minder mag zijn, is de minimalistische interieurstijl de way to go. Eenvoud, openheid en licht zijn belangrijke trefwoorden. Niet voor de sloddervossen onder jullie.

 

 

Share your thoughts with us!