Image Image Image Image Image
 • Vlaams
 • Nederlands
 • English
 • Deutsch
 • Français
 • עברית
Scroll to Top

To Top

22

jul
2020

No Comments

In Interieurinspiratie

By Elke Leemans

Een etnisch interieur: Dat doe je zo!

On 22, jul 2020 | No Comments | In Interieurinspiratie | By Elke Leemans

Vakantiegevoel, het hele jaar door, dat is misschien wel de beste omschrijving voor een etnisch interieur. Invloeden uit alle windstreken zorgen samen voor een prettige, eclectische mix waarin het heerlijk vertoeven is. Maar hoe begin je aan een etnische styling zonder er een kakafonie van kleuren en materialen van te maken?

Aardse kleuren, de fundering van een geslaagd etnisch interieur

Bij een etnisch interieur denken we aan een bonte stoet van kleuren met kussens, poefjes, tapijten, maskers, enzoverder. Kleur is leuk en kan een interieur tot leven wekken, maar zoals altijd moet je opletten dat je niet overdrijft. Daarom is het verstandig om voor een rustige basis te zorgen. Warme aardse tinten zijn hier perfect voor. Ze combineren makkelijk met hevigere tinten en brengen balans.

Less is not more

Bij een etnische inrichting is less zeker niet more. De gezelligheid van een etnisch interieur schuilt ‘m vaak net in de hoeveelheid accessoires en verscheidenheid van meubelen. Eentonigheid is uit den boze. Zorg er wel voor dat je interieur er niet begint uit te zien als de potjeswinkel van je oma. Een etnische styling mag geen excuus zijn om er een rommeltje van te maken.

De hele wereld in je woonkamer

In een etnisch interieur kan je culturen van over de hele wereld verenigen. Matroesjka popjes uit Rusland op de schouw, Afrikaanse maskers aan de muur en kussens uit het Midden-oosten in de sofa.

Natuurlijk vind je die dingen allemaal in je favoriete interieurzaak, maar veel leuker wordt het als je zelf op schattenjacht gaat. Bezoek op vakantie een marktje of ga langs bij lokale ambachtslieden. Door je interieur aan te kleden met souvenirs die je zelf hebt gescoord geef je een persoonlijke toets aan je inrichting. Bovendien dragen de herinneringen die eraan vasthangen bij aan het vakantiegevoel dat een etnisch interieur zo leuk maakt.

Wereldse verlichting

Jammer genoeg moet je op reis meestal rekening houden met een beperkte kofferruimte. Die mooie rieten hanglamp of Oosterse lantaarn zal dan ook vaak zijn weg niet vinden naar je woonkamer. Maar niet getreurd, ook bij dmlights vind je tal van lampen met etnische invloeden. Deze komen helaas niet met vakantieherinneringen, maar wel met een goed verhaal.

Tom Dixon Beat Light

De bekendste reeks “etnische lampen” is ongetwijfeld de Beat Light collectie van Tom Dixon. De inspiratie voor deze lampen vond de Britse designer in de traditionele kruiken en potten die hij zag tijdens een bezoek aan de Indiase stad Jaipur. Dit is ook meteen de plaats waar de Beat Lights vervaardigd worden. Voor de productie ging Dixon immers een samenwerking aan met plaatselijke handwerkers die de messing platen met een hamer in hun vorm slaan (vandaar de naam ‘Beat’ Light).

Tom Dixon Beat

Shop Tom Dixon Beat

 

Moooi Emperor

Ook met deze Emperor van Moooi blijven we in Azië. Designers Neri & Hu baseerden hun ontwerp op de bamboe vogelkooien die keizers in het verleden gebruikten om hun zangvogels te etaleren. Elke Moooi Emperor hanglamp wordt met de hand gevlochten, wat van elk exemplaar een uniek stuk maakt.

Moooi Emperor

Shop Moooi Emperor

 

Ay illuminate

In het geval van Ay illuminate zou het niet eerlijk zijn om er één collectie uit te kiezen. Bij dit Nederlandse merk komen invloeden en materialen van alle uithoeken van onze planeet samen. Visnetten uit Swaziland, kasjmier uit Afghanistan, katoen uit India, … Voor al deze grondstoffen zette Ay illuminate samenwerkingen op met lokale organisaties om zo eerlijke handel te stimuleren.

Ay illuminate

Shop Ay illuminate

 

Checklist voor een etnisch interieur

 • Grafische prints
 • Opvallende patronen
 • Warme kleuren
 • Natuurlijke materialen
 • Etnische objecten

Heb jij ook een etnisch interieur? Laat ons in de comments weten welke accessoires en souvenirs jij zoal in je woning gecombineerd hebt. Vergeet ons zeker niet het verhaal achter je souvenirs te vertellen!

Share your thoughts with us!