Image Image Image Image Image
  • Vlaams
  • Nederlands
  • English
  • Deutsch
  • Français
  • עברית
Scroll to Top

To Top

29

jul
2020

No Comments

In Interieurinspiratie

By Elke Leemans

Iconische lampen, het verhaal erachter

On 29, jul 2020 | No Comments | In Interieurinspiratie | By Elke Leemans

Sommige lampen gaan al decennialang mee. Zo lang al dat we ze soms warme herinneringen toedragen. Herinneringen van voorgelezen worden door vader, van je eerste ‘echte’ lamp in huis of je trouwe vriend tegen schaduwen in de slaapkamer. Toch zitten er achter heel wat designs nog andere verhalen. De invloed die deze lampen hebben gehad en nog steeds hebben is niet te onderschatten. We vertellen je in dit artikel graag het verhaal van enkele iconische lampen.

Gubi Gräshoppa en Gubi Cobra

Greta Grossman groeide uit tot een begrip in de designwereld tijdens de periode van de Tweede Wereldoorlog. Verrassend, aangezien in die tijd maar weinig vrouwen publiek bejubeld werden voor hun prestaties. Hoog aangeschreven kranten en magazines publiceerden maar al te graag haar designs. Die waren talrijk en omvatten zowel industrieel ontwerp als interieurdesign en architectuur.

In 1933 had Grossman een winkel en werkplaats in hartje Stockholm en werd ze de eerste vrouw ooit die een prijs won van de Stockholmse Ambachten Associatie. Door de dreiging van de Tweede Wereldoorlog ontvluchtte ze Europa en trok ze samen met haar man naar Los Angeles. Daar kwamen  veel invloedrijke designers uit Europa samen, die zo hebben gezorgd voor de intrede van het Europese Modernisme in de Verenigde Staten.

Greta Grossman ontpopte zich tot één van de voortrekkers van het Californische Modernisme. Hierdoor werd ze al snel deel van de Amerikaanse elite en verwierf ze heel wat rijker cliënteel.

De meest iconische producten die Greta tijdens haar hoogdagen ontwierp zijn de Gräshoppa staanlamp en de Cobra-collectie. De Cobra won in 1950 de Great Design Award, wat de populariteit van Grossman alleen maar deed toenemen. Haar designs werden getoond in musea over de hele wereld, waaronder het Museum of Modern Arts in New York.

Toen Greta op het einde van de jaren 60 besloot om design en architectuur achter zich te laten, werd ze stilaan bijna vergeten. Gelukkig herontdekte het Deense designbedrijf Gubi haar werk en begon het met de reproductie van haar iconische designs. Vandaag zijn Grossman’s designs echte verzamelstukken en worden ze verkocht op veilingen over de hele wereld.

Gubi Grashoppa

Shop Gubi Gräshoppa

 

Gubi Cobra

Shop Gubi Cobra

 

Artemide Tolomeo

Als ergens ‘Made in Italy’ op vermeld staat, dan betekent dat meestal kwaliteit, stijl en een tikkeltje bourgeoisie. Dat is mede te danken aan de Tolomeo, een lamp die in 1987 door Giancarlo Fassina en Michele de Lucchi werd ontworpen.

De Lucchi was een beruchte anti-designer die zijn creaties niet gekker en creatiever, maar net simpeler en meer praktisch wilde maken. Aan het begin van het informatie- en computertijdperk was dit exact waarnaar mensen op zoek waren. Dankzij Giancarlo Fassina’s uitgebreide kennis over industrieel design zette het duo een nieuwe standaard voor modern Italiaans design. De Tolomeo won in 1989 dan ook de hoogste prijs voor industrieel design: het Gouden Kompas of de Compasso d’Oro. Dit tijdloze design blijft bovendien de vaakst gebruikte designlamp op filmsets, dankzij zijn subtiele en toch krachtige uiterlijk.

Artemide Tolomeo

Shop Artemide Tolomeo

 

Anglepoise Original 1227

Nog een laatste exemplaar dat zeker niet in dit rijtje mag ontbreken: Anglepoise Original 1227. Dit wereldberoemde design staat bekend als dé iconische lamp van Groot-Brittannië. De oorsprong van het ontwerp bevindt zich in de industriële sector, waar de flexibele en stabiele vormgeving van deze lamp ontzettend nuttig bleek.

Niet veel later werd de Anglepoise Original 1227 ontwikkeld als alternatief voor binnenshuis. De lamp vond al snel zijn weg naar de huizen en harten van talloze Britse huishoudens. De liefde voor dit design ging zelfs zo ver dat de lamp ingebakken geraakte in de cultuur. Er werden muziekalbums en videoclips gemaakt met de Anglepoise lamp in het achterhoofd. In 2009 werd de lamp zelfs vereeuwigd op een postzegel van de Koninklijke Post. Die kan je nu trouwens nog steeds verkrijgen in Groot-Brittannië.

Anglepoise Original 1227

Shop Anglepoise Original 1227

 

Heb jij één van deze iconische designs in huis? Laat het ons dan weten in de comments.

Share your thoughts with us!