Image Image Image Image Image
  • Vlaams
  • Nederlands
  • English
  • Deutsch
  • Français
  • עברית
Scroll to Top

To Top

Interview met interieurarchitect Filip Deslee

Waar kan je het best terecht voor handige interieurtips? Bij een gerenommeerde interieurarchitect als Filip Deslee natuurlijk! Daarom waren we maar al te blij dat we vorige week hartelijk werden ontvangen op Deslee’s loft voor een gesprek over interieurontwerp en verlichting.

Filip Deslee in het kort

De meeste mensen kennen Filip Deslee wellicht van het TV-programma ‘Huizenjacht’. Zijn carrière ging van start toen hij met grootste onderscheiding afstudeerde als interieurarchitect aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. In 2009 richtte hij onder zijn eigen naam een ontwerpkantoor op. Vandaag geeft hij over heel het land lezingen en interieuradvies voor particulieren en professionelen.

Het interview

dmLights: De meeste mensen kennen jou van het TV-programma ‘Huizenjacht’, maar je hebt ook verschillende boeken geschreven. Onder andere het boek ‘Haal de sleur uit je interieur’. Hoe kan men de sleur uit een interieur halen door middel van verlichting? Kortom, hoe kan verlichting voor een stijlvol interieur zorgen?

Filip Deslee: “Licht maakt of kraakt je interieur. Je kan een interieur zo mooi maken als je wil – met dure materialen en een prachtige indeling – maar als je verlichting niet goed zit, is het geen aangenaam interieur. De verlichting moet dus kloppen.

Voor mij zijn er vier soorten licht. In de eerste plaats hebben we natuurlijk daglicht, dat binnenkomt via ramen, lichtkoepels, enz.

Daarnaast hebben we algemene verlichting zonder harde schaduwen. Dit kan voorzien worden door indirecte verlichting zodanig dat het plafond of een reflectie van de muur ervoor zorgt dat je ruimte wordt aangelicht. Deze vorm benadert het natuurlijk daglicht het best.

Het derde soort licht is accentverlichting, waarbij je letterlijk een vlek licht gaat maken. Deze vlek is sterk uitgelicht terwijl het vrij donker is ernaast. Het zijn lampen die gebruikt worden om de focus te richten op bijvoorbeeld een decoratiestuk of schilderij. Deze verlichting heeft eerder een esthetische functie.

Tenslotte is er nog sfeerverlichting. Dit soort licht heeft geen specifieke functie maar is eerder bedoeld voor het creëren van een ambiance, je eigen sfeer.

Ik gebruik deze vier soorten door elkaar om een stijlvol interieur te creëren. Het beste is wanneer je de drie kunstverlichtingen kan dimmen of zelf kan bepalen wanneer welk licht gebruikt wordt. Daglicht is bijvoorbeeld goed om te werken, maar niet erg aangenaam om ’s avonds gezellig te dineren. Nochtans, wanneer je ditzelfde licht kan dimmen, kan het toch een zekere sfeer creëren.”

Filip Deslee interieur

Filip Deslee gebruikt de verschillende soorten licht om een harmonieus geheel te vormen.

dmLights: Zijn er projecten waarbij je uitsluitend voor indirecte verlichting kiest?

Filip Deslee: “Ik gebruik eigenlijk nooit uitsluitend indirecte verlichting. Als dit alleen wordt toegepast, kies ik wel voor verschillende wittinten. Ik zorg er dan voor dat warme tinten wit licht combineerbaar zijn met koele wittinten.

Bij een bewolkte hemel is het natuurlijk licht bijvoorbeeld veel koeler dan wanneer de zon er doorkomt. Zo staan mensen er vaak niet bij stil dat het natuurlijk daglicht anders is in het noorden van de wereld dan in het zuiden. Een Spaanse villa met veel wit in België kan erg saai worden door het verschil in daglicht.”

dmLights: Een warm, gezellig licht wordt meestal geprefereerd in interieurs. Is er ook plaats voor een koel, wit licht in een interieur?

Filip Deslee: “De kleurtemperatuur hangt eigenlijk af van hoe modern of klassiek je jouw interieur wil. Een volledig wit interieur met warme witte verlichting zal plots veel minder strak aanvoelen dan wanneer je hier koel licht gebruikt. Dat is een persoonlijke keuze. Sommige mensen vinden koel licht aangenaam, terwijl dit bij andere personen niet het geval is. We kunnen dit dus niet in een regeltje gieten.

Ik geef bijvoorbeeld eerder de voorkeur aan koel licht overdag of wanneer ik dit bewust wens. Maar tijdens de wintermaanden gaan we onze lampen dimmen, waardoor ze automatisch een warmere kleur krijgen en toch voor een gezellige sfeer kunnen zorgen.”

dmLights: Is er plaats voor gekleurd licht, bijvoorbeeld rode of blauwe tinten?

Filip Deslee: “Gekleurd licht was inderdaad een trend, maar ik heb het gevoel dat deze aan het overwaaien is.

Het is een momentgevoel dat je zelf moet opzoeken. Daarmee bedoel ik dat gekleurd licht bijvoorbeeld leuk is in een wellness-centrum, een bar, een discotheek of eventueel in een badkamer om een bepaalde sfeer op te roepen. Maar ik geef altijd de raad om het niet in een woonruimte te gebruiken, want je wordt dat heel vlug beu.

Trouwens; waar men vaak niet bij stilstaat is dat kleuren elkaar beïnvloeden. Wanneer je een mooie wijnrode wand combineert met groen licht, krijg je een onaangename bruine kleur. Bij het gebruiken van houtstructuren wens je uiteraard dat de natuurlijke kleuren er zoveel mogelijk uitkomen, hetgeen door gekleurd licht negatief beïnvloed wordt.  Dit effect wordt vaak vergeten.”

Filip Deslee gekleurde verlichting

Waar Deslee gekleurde verlichting afraadt in de woonkamer, kan het nog wel subtiel in een ruimte als de badkamer.

dmLights: Heb je zelf een favoriet verlichtingsmerk of armatuur?

Filip Deslee: “Ik hou wel van de designs van het modernisme, de klassiekers van de jaren 20, 30 tot 50, 60. Maar anderzijds heb ik een voorkeur voor het soort licht. Ook de lichtverspreiding van een lamp belangrijk. Het is niet omdat ik een bepaald armatuur hier gebruik, dat ik dit overal ga gebruiken. Dat is een beetje afhankelijk van de stijl van de klant.

Ik geef wel de voorkeur aan – en dit staat los van merken en modellen – zo weinig mogelijk spots in het plafond. In mijn eigen loft gebruik ik bijvoorbeeld geen in- of opbouwspots. Waarom? Omdat spots een interieur inflexibel maken. Wanneer ik meubelen wil verschuiven, zit ik niet vast aan mijn verlichting omdat mijn lampen staan waar ik ze wil. Spots gebruik ik dus eerder als accentverlichting, om bepaalde elementen bewust in de spotlight te zetten.

Daarom gebruik ik ook geen langwerpige hanglampen boven tafels. Dit hypothekeert jouw tafel en de omgeving. Als je bijvoorbeeld een andere tafel koopt, zit je nog steeds vast aan je armatuur. Uitzonderingen zijn echter wel mogelijk wanneer het gaat om vaste onderdelen zoals een keukenaanrecht bijvoorbeeld.

Ik doe vaak een test met klanten. Als je mensen na een bezoek vraagt hoeveel spots er in je plafonds zitten en ze kunnen correct antwoorden, dan zit je interieur verkeerd. Dit wil zeggen dat ze te fel opvallen.

Mijn keuze voor armaturen heeft dus niets te maken met een merk op zich, maar dat het licht op de plaats komt waar het nodig is en tegelijk niet opvalt.”

Filip Deslee interieur

Ik beperk het gebruik van spots in het plafond omdat deze de flexibiliteit van een woning wegnemen, aldus Deslee.

dmLights: De meeste mensen moeten een verlichtingsplan maken voor een bestaande woning. Maar er zijn ook een heleboel mensen die met een wit blad beginnen, een nieuwbouw. Welke tip heb je voor hen op het vlak van verlichting?

Filip Deslee: “Nieuwbouw of renovatie; neem verlichting vanaf de eerste seconde mee in het denkproces. Wacht niet tot het einde om te bepalen waar gordijnen, verlichting… komen, want dan is het radicaal te laat.

Start ook niet met de selectie van armaturen in de zin van: “ik vind dit mooi, waar gaan we dit nu plaatsen?” Nee, begin vanuit je noden. Wil je bijvoorbeeld veel licht bij je eettafel of eerder sfeerlicht? Deze vragen bepalen hoe je verlichting gaat geconstrueerd worden. Er zijn technieken en armaturen genoeg om vanuit een bestaand lichtpunt toch licht te krijgen op de plaats die je wil. Ik denk dan aan richtbare spots, pendelarmaturen die je kan verlagen, aanvullende wand- of staanlampen, enz.”

Filip Deslee interieur

“Nieuwbouw of renovatie; neem verlichting mee vanaf de eerste fase van het denkproces,” Filip Deslee

dmLights: Er zijn allerlei nieuwe woonsituaties ontstaan (meer alleenwonenden, vrienden die gaan samenwonen, etc.). Ook zullen we moeten omgaan met het feit dat er steeds minder ruimte is. Welke invloed zal dit hebben op de toekomst van interieurdesign?

Filip Deslee: “We gaan inderdaad anders wonen. Het wonen zoals we dat vandaag kennen zal ophouden te bestaan. We gaan niet meer spreken over een slaapkamer, een badkamer… maar dit gaan zones worden. Momenteel is de gemiddelde woning 125m² groot. Als uit onderzoek blijkt dat we in de toekomst naar 25m² zullen gaan, lijkt dit onmogelijk. Maar het is niet de bedoeling om alles in een ruimte te proppen. We gaan bijvoorbeeld de wasplaats delen, de fietsenberging delen, de tuin delen… Als je er zo over nadenkt, kan het wel.

Een keuken zoals we die nu kennen kan dan ophouden te bestaan. Een vaatwasser en een microgolfoven kan bijvoorbeeld al genoeg zijn als keuken, zonder een hele uitrusting om eten te bereiden. Op die manier kan de “keuken” dan makkelijk ingepast worden in de rest van het interieur zonder daarvoor een gigantische kamer te gebruiken. Op die manier zullen we in de toekomst moeten nadenken over interieurdesign. Dit zal natuurlijk wel bijgestaan worden door ontwerpers.

Daarnaast zullen we over enkele generaties misschien niet meer spreken over ‘eigenaars’. Uiteraard is dit als Vlaming – geboren met een baksteen in de maag – heel raar om te horen. Nochtans zijn er een aantal interessante trends in Japan, waar men werkt totdat men net genoeg heeft om te leven. Men hoeft geen extra’s. Hierdoor kan men makkelijker verhuizen. Combineer dit met het digitale werken en je bent niet meer vastgeroest op een specifieke plaats. Je kan dus perfect gedurende een jaar of 5 in een hypermodern huis wonen en daarna iets volledig anders zoeken.

En dan is het handig, wat verlichting betreft, dat de woningen neutraal genoeg zijn om vele mensen aan te spreken. Ze kunnen verder gepersonaliseerd worden door bijvoorbeeld je eigen lampen mee te verhuizen.”

Filip Deslee interieur

De traditionele ruimten in een woning zullen stilaan evolueren naar zones volgens Deslee.

dmLights: Maak je zelf al veel gebruik van LED in je projecten of houd je het meestal op traditionele lichtbronnen zoals halogeen? Volgens velen is het gelige licht van halogeen- en gloeilampen immers nog steeds het gezelligst.

Filip Deslee: “Een 5-tal jaren geleden stond ik nogal sceptisch tegenover LED. Maar tegenwoordig staat men al erg ver. Mijn keuken is hier het beste voorbeeld van. Aan de ene kant wordt LED verlichting van de eerste generatie gebruikt en aan de andere kant de nieuwste variant. Wanneer ik dit aan klanten toon, schrikken ze altijd van het kleurverschil.

Ik ben ervan overtuigd dat men erin zal slagen een nog betere licht- en kleurkwaliteit te creëren met LED dan met halogeen. Waarom vinden we de halogeenlampen zo perfect? Tja, omdat we ze ook al zo lang gewend zijn.

Maar er is toch een hekel punt. Klassieke lampen  stralen een zekere charme uit, waarvoor momenteel geen alternatief is. Hierbij is de lichtbron op zich vaak een decoratief element. Nochtans ben ik zeker dat ze ook hiervoor in de toekomst een oplossing zullen vinden.

Je kan het tegenwoordig zo gek niet bedenken of het bestaat. Ik denk dan aan lichtgevende dekens, behangpapier en dergelijke. Laat die evolutie maar gaan maar ga niet te ver weg van de basis. Er moeten altijd van die excessen zijn om te beseffen hoe goed of hoe mooi de gewone dingen kunnen zijn.”

Filip Deslee Flos Parentesi

Ook voor klassiekers als de Flos Parentesi waarbij de lichtbron zelf een decoratief element is, zal LED met een oplossing komen, aldus Deslee.

dmLights: zijn er bepaalde blunders die we ten allen koste moeten vermijden, niet alleen op het vlak van verlichting maar ook voor de rest van de inrichting?

Filip Deslee: “Ja, accentmuren. Dat ontstaat vanuit een trend. Mensen hebben dit ergens gezien en willen dit vervolgens bij hun thuis. Maar het probleem is dat je accentmuren heel snel beu bent. Als je toch kleurrijke accenten aan je interieur wil geven, doe dit dan via decoratiestukken. Deze zijn makkelijk en snel te vervangen, terwijl je bij een accentmuur al verfpotten of behangpapier moet bovenhalen. Een muur schilderen doe je niet ieder jaar en neemt al gauw een weekendje werk in beslag. Een weekend dat je misschien liever aan zee had doorgebracht.

Een andere vraag die ik vaak stel is; heb je al die rommel nodig? Moet er zoveel op je kasten staan? Moeten al die papieren geen plaats krijgen? Door jezelf deze vragen te stellen en je huis eens grondig op te ruimen, kan je plots de ruimte in je interieur terugbrengen.

Let ook op voor overbelichting. Een te fel verlichte ruimte kan erg agressief overkomen. Het is redelijk stom om 24 spots te plaatsen en ze vervolgens constant te dimmen.”

Filip Deslee interieur foto

dmLights: Zijn er veel verschillen tussen de binnenlandse en buitenlandse klanten?

Filip Deslee: “Zeer zeker, zelfs binnen Vlaanderen zijn er verschillen. Wat buitenlandse en Vlaamse klanten betreft; Vlamingen in het algemeen beseffen eigenlijk niet in welke luxe en weelde ze eigenlijk wonen. Dat is heel uniek in de wereld. In designboeken of -blogs ziet men schitterende luxewoningen in Brazilië, Frankrijk, Spanje,… Men denkt vervolgens dat dit in heel dat land zo is maar eigenlijk zijn het slechts uitzonderingen – dit gaat maar om één op de 500 000 woningen. Dit terwijl je in Vlaanderen in één appartementsblok vier designlofts kan vinden en iedereen wel vrij luxueus woont.

Wat Vlamingen onderling betreft, is een West-Vlaming eerder op zoek naar kwaliteit en degelijkheid. In vergelijking met een Antwerpenaar zijn ze iets minder gevoelig voor design. Bij een Antwerpenaar speelt kwaliteit een mindere rol, alles moet er mooi en chique uitzien. Bij Limburgers merk ik dat het op het vlak van interieur dikwijls wat verder mag gaan dan bij de doorsnee Vlaming.

Wat ook opvalt is het feit dat de manier van kleding meestal overeenstemt met de stijl van iemands interieur. Maar bij een Limburger is dit vaak verre van het geval. Een Limburger kan overdreven kitscherig gekleed zijn en tegelijk toch heel mooi wonen, of omgekeerd.”

dmLights: Is het een bewuste keuze om voornamelijk wit in je projecten te gebruiken?

Filip Deslee: “Ja, ik ben een ongelofelijke voorstander van wit. Wit weerkaatst licht het best en is ook het meest neutraal. Hiermee leg je het accent waar je het wil leggen. Een designstuk moet je bijvoorbeeld niet voor een gekleurde muur plaatsen want dan komt het er wellicht minder mooi uit. Zorg dat dit in een neutrale omgeving zit.”

Filip Deslee loft

“Een neutrale, witte omgeving zorgt ervoor dat de elementen die erin staan extra tot hun recht komen.”

dmLights: Jouw designstijl is dus overwegend modern en strak. Ga je soms ook voor vintage elementen?

Filip Deslee: “Ja, maar ik doe dit dan steeds met objecten in plaats van een geheel “decor” te creëren. Met enkele vintage meubels kan je dit vintage-effect al gauw in je woning brengen.”

dmLights: Bedankt voor het erg leerrijke interview!


Deslee is dus voorstander van flexibele interieurs waarin je makkelijk en snel de algemene sfeer kunt aanpassen door simpelweg enkele decoratiestukken te vervangen. Vervelende verbouw- of schilderwerken zijn dan niet nodig. Verder onthouden we dat hij verlichting ziet als dé factor die ervoor zorgt dat je interieur klopt of niet. Een leuke vergelijking die Deslee ons op het einde van het gesprek meegaf was de volgende:

“Interieurdesign kan je vergelijken met het maken van soep. Het is niet omdat je verschillende goede ingrediënten bij elkaar in een pot steekt, dat je dan lekkere soep krijgt.”

Filip Deslee

Projectfoto’s

Filip Deslee interieur foto

Een mooi voorbeeld van accentverlichting.

Filip Deslee interieur foto

“Je hebt geen 100 spots nodig om te zien waar je loopt,” vertelt Deslee

Filip Deslee interieur foto

Filip Deslee interieur foto

Filip Deslee interieur foto

Filip Deslee interieur foto

Filip Deslee interieur foto

De blauwig verlichte wand doet de ruimte dieper lijken.

Filip Deslee interieur foto

Deslee gebruikt licht soms vanuit een vervreemdende situatie, zoals hier met een lichtgevend paneel in de vloer.

Filip Deslee interieur foto

Flos Arco Filip Deslee

Als je hout gebruikt, wens je dat de natuurlijke kleur ervan waarheidsgetrouw wordt getoond.

Filip Deslee interieur foto

Filip Deslee interieur foto

Flos Parentesi Filip Deslee Loft

Filip Deslee interieur foto

Filip Deslee interieur foto

Foto’s: Cafeine.be

Tags | , ,

Share your thoughts with us!