De Invloed Van Gekleurd Licht Op Het Lichaam
On 10, jun 2013 | No Comments | In Varia en Fun, Verlichting Tips En Advies | By Caroline Van Wouwe
Artiesten en interieurarchitecten begrijpen al langer dat kleuren onze gevoelens, emoties en humeur kunnen beïnvloeden. Dit is de reden waarom de kamers in een ziekenhuis vaak een groene kleur hebben – groen zorgt voor een gevoel van kalmte en vermindert stress. Andere kleuren zoals rood, oranje, geel, blauw, etc., hebben elk een ander effect op het lichaam. Chromotherapie alias kleurentherapie onderzoekt deze effecten.
Chromotherapie
Chromotherapie of kleurentherapie gaat ervan uit dat kleuren en licht gebruikt kunnen worden om lichaamsklachten te verhelpen. Naargelang de locatie en aard van de kwaal kan een specifieke kleur voor verlichting zorgen.
Een van de eerste wetenschappers die zich over de invloed van kleuren boog was Augustus Pleasonton. In 1876 publiceerde hij het boek ‘The Influence of the Blue Ray of Sunlight and of the Blue Color of the Sky’ waarin hij onderzocht hoe een blauwe kleur de groei van planten en vee kan stimuleren. Daarnaast vermelde hij ook dat deze kleur kan helpen bij de genezing van het menselijke lichaam. Dit boek introduceerde chromotherapie in de moderne geneeskunde.
Kleurentherapie mag niet verward worden met lichttherapie. Hierbij wordt men gedurende een specifieke tijd blootgesteld aan fel wit licht. Lichttherapie wordt vaak gebruikt om huidaandoeningen (meerbepaald psoriasis), slaapstoornissen en bepaalde psychische problemen te behandelen.
Kleuren en hun betekenis
Uit onderzoek is gebleken dat mensen ongeveer 10 miljoen kleuren kunnen onderscheiden. Deze kleuren kunnen opgedeeld worden in drie primaire kleuren: geel, rood en blauw. Bij chromotherapie worden meestal de secundaire kleuren toegevoegd, namelijk oranje, paars en groen. Elk van deze kleuren heeft een bepaalde betekenis:
Rood – De Libido-booster
Rood is een warme kleur die gelinkt wordt aan de nieren, ruggengraat en de reukzin. Deze kleur zorgt voor meer energie en is dus ideaal voor mensen die vaak oververmoeid zijn. Sporters kunnen een rode lichttherapie gebruiken om stijve spieren en gewrichten tegen te gaan. Tenslotte verhoogt het ook de seksuele verlangens.
Geel – De Depressie-killer
Mensen die een moeilijke spijsvertering hebben, kunnen dit behandelen met geel licht. Deze kleur wordt geassocieerd met de maag, lever en darmen. Personen die kampen met een depressie zouden ook van een gele kleurentherapie gebruik kunnen maken.
Blauw – De Rustbrenger
Blauw is de tegenhanger van een rode kleur. Ze kan dus gebruikt worden om een hoge bloeddruk te verlagen of om rust te brengen. Blauw licht kan tevens helpen bij de behandeling van migraine. De keel, oren en mond worden aan deze kleur gelinkt.
Groen – De Krachtschepper
Groen is de kleur van de natuur. Groene lichttherapie stimuleert de aanmaak van groeihormonen en versterkt de spieren, botten en andere weefsels. Tenslotte kan het ook de weerstand van het lichaam verhogen.

Blauw licht helpt de bloeddruk te verlagen
Bron: Begoodesign.net
Paars – Het Slaapmutsje
Paars licht kan je helpen om de slaap te vatten. Daarnaast vermindert het emotionele en mentale stress. Het zenuwstelsel en de ogen worden in verband gebracht met deze secundaire kleur. In tegenstelling tot rood licht zorgt paars voor een vermindering van seksuele verlangens.
Oranje – De Creativiteitsbron
Heb je een job die heel wat creativiteit vraagt? Dan kan deze kleur je hierbij helpen. Oranje stimuleert de creatieve gedachtegang en helpt bij het ontwikkelen van nieuwe ideeën. Daarnaast wordt deze kleur verbonden aan de ademhaling. Vrouwen die borstvoeding geven kunnen baten bij oranje licht omdat het de productie van moedermelk stimuleert.

Paars licht om de slaap te vatten
Bron: Infoteli.com
Voeg kleur toe aan je woning
Gekleurde verlichting kan niet alleen een bepaalde sfeer scheppen, maar heeft dus ook een invloed op ons lichaam. Als je zelf wat kleur aan je woning wil geven, vind je in onze webshop alles wat je nodig hebt. Wij hebben alvast een aantal producten geselecteerd:
dmLights RGB LEDstrips
Dankzij de RGB LED-strips van Absinthe kan je in een handomdraai de kleur van je verlichting aanpassen. Deze verlichting combineert de drie primaire kleuren (rood, groen en blauw) om alle kleuren van de regenboog te produceren. In combinatie met een RGB-dimmer / controller kan je op een eenvoudige manier de perfecte kleur kiezen. LED-strips zijn ideaal om sfeervolle accenten in je interieur te leggen welke daarbovenop nog eens invloed hebben op je gemoed.
Luceplan Synapse
Luceplan, de Italiaanse ontwerper en producent van designverlichting, lanceerde begin dit jaar de ‘Synapse’. Dit innovatieve systeem werd ontworpen door Francisco Gomez Paz. Het bestaat uit een aantal aparte ‘cellen’ die je naar hartenlust kan combineren. De verschillende onderdelen klikken makkelijk in elkaar zodat je elke mogelijke vorm kan creëren. Dankzij de ingebouwde RGB LED-lampjes kan je snel de kleur van de verlichting aanpassen.
DeltaLight Nebel
Nebel is een ontwerp van onze Belgische trots in architecturale verlichting. De DeltaLight Nebel is pendellamp in een platte cilinderachtige vorm. De vorm en manier van ophanging maakt dat ze ideaal zijn om op een speelse wijze doorheen een ruimte verspreid te worden. Met de dynamische lichtkleur van de Nebel RGB wordt de speelsheid helemaal compleet.
Philips LivingColors
Een meer flexibele manier om kleurrijke verlichting te voorzien is de Philips LivingColors familie. Deze valt binnen de Philips Mood Lighting collectie en bevat bolvormige tafellampjes met gericht variabel gekleurd licht.
Voor de kleinsten zijn er onlangs de LivingColors Cars en Princess versies uitgekomen. Op die manier wordt het slapengaan echt leuk.
Met de komst van RGB-LED’s is het creëren van gekleurd licht kinderspel geworden. En de toepassingsradius zal alleen maar toenemen. RGB-LED’s lenen zich er perfect toe om een winkel, etalage, bar of restaurant jouw ultieme sfeertoets te geven. Uiteraard kan hetzelfde gedaan worden in residentiële toepassingen.
Jouw Mening
Brengen de hierboven genoemde kleuren bij jou daadwerkelijk de bijhorende effecten of ervaar jij deze anders?
Share your thoughts with us!