Image Image Image Image Image
  • Vlaams
  • Nederlands
  • English
  • Deutsch
  • Français
  • עברית
Scroll to Top

To Top

03

feb
2015

No Comments

In Interieurinspiratie
Varia en Fun

By Lindsay Peetermans

Lampen met een female touch (deel 2)

On 03, feb 2015 | No Comments | In Interieurinspiratie, Varia en Fun | By Lindsay Peetermans

In een vorige blogpost hebben we reeds een drietal vrouwelijke designers in de spotlight gezet. Gelukkig hebben we nog genoeg vrouwelijke munitie over om een sequel-blogpost op u af te vuren. Drie bijkomende vrouwelijke designers die niet alleen een plaats hebben in de webshop, maar wiens werk en talent eveneens de nodige aandacht verdienen.

Artemide Genesy (Zaha Mohammad Hadid)

Zaha HadidDe Iraaks/Britse architecte Zaha Mohammad Hadid (1950) is de eerste vrouw die de prestigieuze Pritzker Architecture Prize in 2004 naar huis mocht nemen. Deze prijs is een beetje zoals de Nobelprijs voor de architectuur. In de staande lamp Genesy, die ze ontwierp voor Artemide, zie je haar typische kenmerken: aandacht voor dynamische lijnen en het uitbeelden van groeiende organismen.

Artemide Genesy

&tradition Mega Bulb en Ice Chandelier (Sofie Refer)

Sofie ReferDe Deense designer Sofie Refer (1974) is al heel haar leven enorm gefascineerd door licht in al haar facetten. Aangezien ze ervan overtuigd is dat licht het belangrijkste natuurelement op aarde is, is haar werk voornamelijk gericht op het ontwerpen van verlichting. Ze is partner en creatief directeur van Refer + Staer, een onderneming gespecialiseerd in exclusieve verlichting.

Voor het merk &tradition ontwierp ze in het verleden verscheidene lampen zoals de Bulb hanglamp. Deze lamp is volgens haar het antwoord op de nood aan poëtische verlichting in grote ruimtes. Doordat de lamp mondgeblazen wordt en telkens kleine onregelmatigheden bevat, maakt dit van elk stuk een uniek exemplaar. Een andere lamp die ze ontwierp voor &tradition is de Ice Chandelier.

mega-bulb-sofie-refer

Dark Apollo (Romy Kühne)

Romy KühneRomy Kühne is met haar 27 jaar de jongste spruit van alle vrouwelijke designers op Dmlights. In 2005 volgde de Rotterdamse de opleiding productdesign aan de Artez kunstacademie in Arnhem. Daar ontwikkelde ze haar gevoel voor materiaal en vormgeving. Met een eigen ontwikkelde techniek uit de verpakkingsindustrie en Oosterse vouwtechnieken creëerde ze haar persoonlijke stempel. Dat merk je bijvoorbeeld goed als je kijkt naar haar papieren vazen.

De Nederlandse designer heeft in haar portfolio ook enkele lampen hangen waar ze haar liefde voor origami doortrekt: de ‘Handfolded metal lampshade’, de ‘Bulb hanging lamp’, de Felslamp en de ‘Office Lamp TL5’.

Haar mooiste lichtparel is mijns inziens de Apollo. Deze hanglamp is gemaakt van roestvrij staal, heeft een diameter van 1,06 meter en een hoogte van 66 centimeter. Daar waar de buitenkant een ruwe industriële look heeft, is de binnenkant voorzien van een matte witte coating waardoor er een kalm en warm licht wordt verspreid in het interieur.

De lamp bestaat uit 40 driehoekjes die het licht allemaal op hun eigen manier verspreiden. Volgens de ontwerpster ontstaat er hierdoor een sfeer die doet denken aan Van Goghs schilderij de ‘De Aardappeleters’. Als Van Gogh deze laatste gedachtesprong zou lezen, dan zou hij wellicht eens achter zijn oren krabben, maar geslaagd zou hij de lamp alleszins vinden.

Dark Apollo

Dark Apollo

Tags | , , , , ,

Share your thoughts with us!