Image Image Image Image Image
  • Vlaams
  • Nederlands
  • English
  • Deutsch
  • Français
  • עברית
Scroll to Top

To Top

21

jun
2016

No Comments

In Verlichting Tips En Advies

By Steven Roziers

10 verlichtingstips voor inbouwspots

On 21, jun 2016 | No Comments | In Verlichting Tips En Advies | By Steven Roziers

Inbouwspots zien we steeds vaker terug. Ze zijn onopvallend en ideaal als basis- of accentverlichting. Nochtans vraagt de plaatsing van inbouwspots een beetje denkwerk. Ook over andere factoren, zoals de richtbaarheid, lichtkleur en IP-waarde, denk je best twee keer na. Pas dan zal je 100% tevreden zijn van het resultaat. Om je hiermee te helpen, hebben we 10 verlichtingstips voor inbouwspots verzameld.

Tip 1: Inbouwspots in welfsels/predallen

Ga je inbouwspots in een vol plafond plaatsen (bijvoorbeeld welfsels of predallen)? Dan is het een goed idee om op voorhand wat onderzoek te doen naar de diameter van de spots, de onderlinge afstand, hun positie, enz. Deze informatie is namelijk cruciaal om de betonboringen vlot te laten verlopen.

Tip 2: Breedte van de lichtbundel

De breedte van de lichtbundel van inbouwspots kan erg variëren. De meeste modellen hebben een diameter van 8°, 10°, 24°, 36°, 48° of 60°. De lichtstraal van een inbouwspot van 8° is bijvoorbeeld veel gerichter (en kleiner) dan die van een 60°-model.

De diameter wordt dus best afgestemd op de toepassing. Vaste inbouwspots boven een keukeneiland mogen bijvoorbeeld een vrij brede openingshoek hebben. Indien je door middel van een richtbare inbouwspot een kunstwerk wil accentueren, kies je beter voor een kleinere lichtbundel.

Schilderij verlichten

Om een schilderij te belichten kies je best voor een kleine lichtbundel.

Tip 3: Aansluiting

In het verleden had je de keuze tussen halogeenspots van 12V of 230V. Het grote voordeel van 12V was dat de lichtopbrengst vergeleken met het verbruik en levensduur dubbel zo goed was, maar je had wel nood aan een transformator.

Momenteel is het enkel LED dat de klok slaat. Aangezien er nu nauwelijks nog verschil te merken is tussen 12V LED en 230V LED is het aan te raden om de eenvoudigste oplossing te kiezen, namelijk 230V LED.

Indien je nog betere kwaliteit van je LED-spots verlangt, kan je werken met LED’s op een externe voeding. Deze voeding is kwalitatief beter dan de voeding die reeds in een 230V LED zit. Je spots zullen langer mee gaan, dimmen zal stabieler verlopen en je hebt de mogelijkheid om zwaardere spots voor meer lichtopbrengst te kiezen. Als je voor een externe voeding opteert, houd er dan wel rekening mee dat voeding die op een constante stroom werkt steeds in serie geplaatst dient te worden, in tegenstelling tot verlichting zonder externe voeding.

Tip 4: Positie van inbouwspots

Voor het beste resultaat denk je best twee keer na over de positionering van inbouwspots. Later deze positie aanpassen is niet altijd even eenvoudig.

De hoeveelheid inbouwspots wordt bepaald aan de hand van de hoeveelheid licht die je nodig hebt. Dit wordt uitgedrukt in Lumen (Lumen is een betere maatstaf dan Watt). Indien je een ruimte egaal wilt verlichten mag je als maatstaf voor een keuken een lamp van 300 Lumen per m² gebruiken, terwijl in een slaapkamer vaak een lamp van 200 Lumen per m² voldoende is. Kijk naar de lichtopbrengst en openingshoek van de gekozen spots, en je weet meteen hoe ver ze best uit elkaar liggen.

Het is echter beter om te kijken waar er effectief licht nodig is, zodanig dat niet heel je plafond vol zit met spots waar het licht niet van nut is. Een goed voorbeeld vinden we hier in de keuken. Vaak worden spots tussen het eiland en de kastenwand gezet, net daar waar er geen licht nodig is. Je zal meer geniet hebben van je spots als je deze op 20cm van de kastenwand plaatst om de kast te verlichten, en andere spots boven het eiland zodat het werkvlak verlicht wordt.

Tip 5: Richtbaar

Richtbare inbouwspots bieden extra flexibiliteit. Je kan ze makkelijk van richting veranderen, moest dit nodig zijn. Je weet immers nooit hoe de invulling van een kamer in de toekomst zal veranderen.

Tip 6: Kies voor inbouwspots met LED

Halogeenspots blijven enorm populair. Toch raden wij aan om voor LED-spots te kiezen. In de eerste plaats verbruikt LED een pak minder energie – sommige modellen zelfs tot 70% minder ten opzichte van halogeen. Dat is dus goed nieuws voor je energiefactuur. Daarnaast gaan LED inbouwspots veel langer mee. Met een gemiddelde levensduur van 20.000 branduren hoef je amper nieuwe lampen te steken. Dit verkleint de afvalberg, wat dan weer goed is voor het milieu. Bovendien is de verkoop van nieuwe halogeenlampen verboden door de EU sinds 1 september 2018, enkel bestaande stock mag nog verkocht worden. Je kan dus beter meteen de overstap maken.

Tip 7: Dimmen voor extra gezelligheid

Nog een interessante tip voor inbouwspots: plaats een dimmer. Wanneer je vroeger de verlichting in de woonkamer dimde, kreeg deze een warmere kleur wat voor een gezellige sfeer zorgde. Bij de moderne 12V halogeenlampen was dit effect al voor een groot deel verdwenen. Bij LED-verlichting is dit zelfs volledig weggevallen. Toch zijn er enkele fabrikanten, zoals Delta Light en Wever & Ducré, die speciale LED’s ontwikkelen waardoor de kleur bij het dimmen opnieuw warmer wordt. Let op: niet alle spotverlichting is dimbaar!

Tip 8: IP-waarde voor badkamers

Elke lamp heeft een IP-waarde. Deze tweecijferige code geeft de bescherming tegen stof en water weer. Waarom is dit van belang? Omdat bepaalde ruimtes, zoals een badkamer, aangepaste verlichting vragen. Inbouwspots boven een douche of bad moeten minstens een IPX4 waarde hebben. Daarnaast zijn er nog andere veiligheidszones in de badkamer die een bepaalde IP-waarde vereisen.

Inbouwspots in de badkamer

Let op de IP-waarde voor inbouwspots in de badkamer.

Tip 9: Met of zonder rand

Hou je van een strakke, moderne look? Dan zijn er onze trimless spots. Deze inbouwspots hebben geen rand, waardoor ze nog minder opvallen. Houd er wel rekening mee dat deze modellen een speciale inbouwbehuizing vragen. Deze is terug te vinden onder ‘accessoires’ op onze productpagina’s.

Tip 10: Warm of koel licht

Heb je al gemerkt dat er bij de filteropties van onze webshop een lichtkleur staat? We maken immers een onderscheid tussen verschillende wittinten, gaande van koel wit tot extra warm. Houd hiermee rekening bij de keuze van inbouwspots. Warme kleuren zijn ideaal voor gezellige ruimtes, zoals de woonkamer of slaapkamer. Kamers die gebruikt worden om te werken, bijvoorbeeld een kantoor of bureau, mogen een koelere lichtkleur hebben. Indien je een koele lichtkleur nodig hebt, kan je echter best niet werken met inbouwspots, aangezien de keuze van spots met koud wit licht heel erg beperkt is. In dat geval kan je je best richten naar bijvoorbeeld TL-lampen, LED-panelen of LED-downlighters.

Tip: er zijn ook RGB inbouwspots verkrijgbaar in onze webshop. Gebruik ze om een wellness-gevoel aan je badkamer te geven of andere kamers op te fleuren.

Kies je inbouwspots!

Met al deze tips en tricks in het achterhoofd ben je klaar om de perfecte inbouwspots voor jouw woning te kiezen. Heb je toch nog vragen? Aarzel dan niet om onze klantendienst te contacteren, zij staan je graag met raad en daad bij.

Bekijk alle inbouwspots

 

Share your thoughts with us!