807354389340702

Hanglampen kiezen: waar moet ik op letten?

Pendellampen komen in alle soorten en vormen. Afhankelijk van de vorm, de lichtbron en het materiaal waaruit de pendel gemaakt is, zal de lichtopbrengst anders zijn.

Het type hanglamp dien je af te stemmen op de ruimte waarin hij komt te hangen, zijn toepassing en, of er nog andere verlichting in de ruimte aanwezig is.

Hanglampen

Type lichtverdeling

Geen aanvullende verlichting aanwezig

Stel, je hangt enkel een pendellamp centraal boven je eettafel. Verder is er in de ruimte geen verlichting voorzien. In dit geval kies je best voor een hanglamp die niet alleen het tafeloppervlak verlicht, maar ook de ruimte zelf.

Anders zit je met een verlichte tafel in een voor de rest donkere ruimte. De muren en de omgeving rondom zullen bijgevolg donker uitvallen, wat niet echt sfeervol is.

Wel aanvullende verlichting aanwezig

Is er toch aanvullende verlichting voorzien, bijvoorbeeld in de vorm van inbouwspots? Dan kan je wel gaan voor een koepelvormige pendellamp met enkel neerwaarts licht. De tafel wordt zo mooi uitgelicht terwijl de ruimte zelf verlicht wordt door de aanvullende verlichting.

Hanglamp type lichtverdeling

Andere lichtbron = ander licht

De lichtbron is verantwoordelijk voor het type licht. TL-verlichting geeft diffuus en egaal licht. Spots schijnen gerichter, preciezer. Ze zijn gemaakt om hun licht op een specifiek element of plaats te projecteren. De DeltaLight Xilo is een pendelarmatuur met verlichting in spotvorm (foto rechts).

TL’s zijn geschikter voor kantoor- en werkruimtes. Ze zorgen voor een gelijkmatig licht met minder strak afgelijnde schaduwen. Afgelijnde schaduwvorming is dan weer wel fijn in woonruimtes. Het spel tussen licht en schaduw maakt het immers gezellig. Dit en het feit dat TL moeilijk te dimmen is, maakt het minder geschikt voor huiselijke toepassingen.

Hanglamp TL versus spotvorm

Hoe hoog hang ik de pendellamp?

De ideale ophanghoogte van de pendel is steeds afhankelijk van de toepassing, het type armatuur en de manier van lichtgeven. Boven een eettafel hang je de pendellamp ongeveer op ooghoogte, waar je de lamp boven een kookeiland best boven ooghoogte plaatst.

Het verschil is dat je aan een eettafel gaat zitten waardoor je zichtlijn onder de hanglamp valt. Je zicht wordt op die manier niet onderbroken door de pendel.

Aan een kookeiland sta je meestal rechtop. Als de pendellamp hier op ooghoogte hangt, belemmert deze je zicht om de rest van de ruimte te bekijken. Hang de lampen hier dus iets boven ooghoogte.

Hanglamp ideale pendelhoogte

Boven het nachtkastje

Ook boven het nachtkastje kan je kiezen voor een hanglamp. Een leuk alternatief voor het traditionele tafellampje.

In deze toepassing komt de pendellamp idealiter nog lager te hangen. Het licht dient immers beperkt te worden tot het kastje en in beperkte mate rondom. Ook om esthetische redenen kies je hier best voor een lage ophanging.

Hanglamp nachtkastje

Lichtbundel afstemmen op formaat tafel

Stel, er hangt een koepelvormig armatuur met geconcentreerd neerwaarts licht boven je eettafel. Op 1,7 meter hoogte (ongeveer op ooghoogte). Dan is het mogelijk dat je een lichtkring op je tafel krijgt en de randen van de tafel niet volledig worden verlicht.

Oplossing: de lamp hoger hangen om de lichtbundel op de tafel te vergroten. Stem de openingshoek, afstand en diameter van de lichtbundel steeds af op de tafel.

Lichtbundel formaat tafel

Pendel in traphal of vide

In een traphal of vide is verblinding vaak een heikel punt. Je zit immers met twee verdiepingen van waaruit je zicht hebt op de hanglamp. Veel pendellampen, die ook opwaarts schijnen, zijn niet voldoende afgeschermd. Door te veel inkijk van boven kunnen ze voorbijgangers verblinden.

Oplossing: hang de lamp hoger. Maar zorg dat je het esthetisch beeld van de pendel in de open ruimte niet verliest. Of: kies voor een andere armatuur, waarbij de lichtbron zit afgeschermd, bijvoorbeeld door mat glas.

Pendellamp traphal vide

De pendel volgt het te verlichten element

Gouden stelregel: stem de vorm van je pendellamp af op het element dat je wilt verlichten.

Heb je een vierkante of ronde tafel? Kies dan voor een ‘centrale’ vorm van verlichting.

Heb je een lange tafel of een lang kookeiland? Ga voor een ‘langwerpige’ vorm van verlichting of meerdere pendellampen naast elkaar.

Hanglamp formaat tafel

Het aansluitpunt of aansluitpunten

Bij de meeste pendellampen bevindt het aansluitpunt zich vlak boven de lamp. Dit vormt een probleem wanneer je aansluitpunt niet exact boven je tafel zit. Geen nood, er zijn genoeg hanglampen waarbij het lichtpunt zich niet vlak onder het aansluitpunt ligt. De Foscarini Twiggy suspension decentrata, bijvoorbeeld.

Aansluitpunt aan begin/einde van toestel

TL-verlichting of –profielen hebben vaak hun aansluitpunt aan het begin of einde van het toestel. Stel, je armatuur is 1,5 meter lang. Dat wordt dus lastig, als je aansluitpunt zich exact centraal boven je tafel of kookeiland bevindt. Het pendelarmatuur komt bijgevolg niet mooi uit boven de tafel.

Bij een nieuwbouw stem je de plaats van je aansluitpunt best op voorhand af op het armatuur dat je wenst te hangen. Indien het aansluitpunt al vastligt, hangt het type armatuur af van waar dit punt zich bevindt.

Meerdere pendellampen = meestal meerdere aansluitpunten

Wanneer je kiest voor meerdere pendellampen, heb je vaak ook meerdere aansluitpunten nodig. Er bestaan echter armaturen met meerdere hanglampen waarvoor slechts één aansluitpunt vereist is. Ze bestaan uit een lange basis waarop meerdere pendels zitten.

© 2000 - 2018(Elektriciteit Paul de Meutter CV)

De inhoud van deze website, met inbegrip van handelsmerken, octrooien, copyrights, databaserechten, tekeningen en modellen, afbeeldingen, bedrijfs- en/of productnamen en/of andere (intellectuele eigendomsrechten), zijn beschermd door intellectuele eigendomsrechten die behoren tot dmlights of een rechtmatige derde. U mag geen beschermde inhoud zoals beschreven in dit artikel, gebruiken en/of wijzigen, met inbegrip van kopiëren, uitlenen, reproduceren, elk gebruik van dmlights database inhoud of elk gebruik op welke manier dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van dmlights. Elke inbreuk wordt vervolgd op grond van de geldende wetgeving.