807354389340702

Welke soorten elektriciteitskabels zijn er en waarvoor worden ze gebruikt?

Soorten elektriciteitskabels

Neem een kijkje bij ons installatiemateriaal en je zal zien dat er verschillende soorten elektriciteitskabels bestaan. Op deze pagina geven we meer informatie over de meest gebruikte varianten.

UTP/FTP

UTP en FTP zijn twee soorten Twisted Pair kabels die voornamelijk gebruikt worden voor datanetwerken en telefonie. Zoals de naam al doet vermoeden, worden twee geleiders van een circuit in elkaar gedraaid (‘twisted’). Het verschil tussen UTP en FTP is de extra folie bij FTP, die beschermen biedt tegen elektromagnetische storingen. Deze folie kan rond individuele circuits, rond de volledige bedrading of beide voorzien worden.

Enkele voorbeelden:

Naam Ook gekend als Bescherming aderparen Bescherming kabel
UTPU/UTPNeeNee
STPU/FTPFolieNee
FTPF/UTPNeeFolie
S-STPS/FTPFolieKopervlechtwerk

 

Voor datanetwerken worden deze Twisted Pair kabels vaak in categorieën ingedeeld op basis van hun bandbreedte, zoals:

  • Cat. 4: tot 20 MHz
  • Cat. 5: tot 100 MHz
  • Cat. 6: tot 250 MHz
  • Cat. 7: tot 600 MHz

Bekijk alle datakabels

Soorten elektriciteitskabels

 

COAX

Coax

Een coax kabel (ook wel coaxiale kabel genoemd) bestaat uit een afgeschermde centrale geleider met daarrond een tweede geleider. Omdat de assen van beide geleiders samenvallen, zijn er weinig tot geen stoorsignalen.

Coax wordt het meest frequent gebruikt voor televisiesignalen.

Bekijk alle coax kabels

CTMB

CTMB

CTMB is een kabel met verschillende aders (van 2 tot 12) die beschermd worden door een rubber omhulsel. Hierdoor is de kabel vochtbestendig. CTMB wordt gebruikt voor de aansluiting van kookplaten, sauna’s, werfkabels (tussen 1,5mm en 6mm), enz.

Bekijk alle CTMB kabels

VOB

VOB

Een VOB is een losse elektriciteitsdraad die verkrijgbaar is in verschillende kleuren en gebruikt wordt voor diverse functies. Zo gebruikt men een VOB geel-groen voor equipotentiale verbindingen. Losse VOB draden komen ook van pas in de zekeringskast. Indien deze draden in een wand of beton gebruikt worden, is een preflex bescherming nodig om aantasting van de draden te vermijden.

Bekijk alle VOB draden

VOBst

VOBst

Een VOBst is een variant van de VOB. Deze elektriciteitsdraad is veel soepeler dan de VOB. De VOBst bestaat uit een meerdradige kern van vertind koper.

Bekijk alle VOBst draden

SVV

SVV

Een SVV wordt ook wel signaalkabel genoemd. Ze is perfect geschikt voor het verzenden en ontvangen van stuursignalen, bijvoorbeeld voor domotica, een parlofoon, videofoon, enz. Bovendien wordt ze gebruikt voor het aansturen van teleruptoren op laagspanning.

Bekijk alle SVV kabels

VTLMB

VTLMB

VTLMB is beter bekend als een luidsprekerkabel. Deze kabel is tevens geschikt voor de aansluiting van kleine elektrische huishoudapparaten.

Bekijk alle VTLMB kabels

VVT

VVT

VVT is een telefoniekabel voor binneninstallaties. De draden worden samengedraaid per paar.

Bekijk alle VVT kabels

XVB

XVB

XVB bestaat uit een reeks VOB draden die beschermd worden door een kunststof omhulsel. Deze kabels worden gebruikt voor de binneninstallatie.

Bekijk alle XVB kabels

EXVB

EXVB

Daarnaast is er nog een EXVB kabel, welke een extra stevig omhulsel heeft. EXVB is de kabel die stroom van de openbare hoofdleiding naar je woning brengt.

Bekijk alle EXVB kabels

Volg ons op Instagram
Ontdek de laatste trends en nieuwigheden in de wereld van verlichting.
© 2014 - 2021(Elektriciteit Paul de Meutter CV)

De inhoud van deze website, met inbegrip van handelsmerken, octrooien, copyrights, databaserechten, tekeningen en modellen, afbeeldingen, bedrijfs- en/of productnamen en/of andere (intellectuele eigendomsrechten), zijn beschermd door intellectuele eigendomsrechten die behoren tot dmlights of een rechtmatige derde. U mag geen beschermde inhoud zoals beschreven in dit artikel, gebruiken en/of wijzigen, met inbegrip van kopiëren, uitlenen, reproduceren, elk gebruik van dmlights database inhoud of elk gebruik op welke manier dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van dmlights. Elke inbreuk wordt vervolgd op grond van de geldende wetgeving.