807354389340702

Wat is serie- en parallelschakeling en wanneer pas ik wat toe?

Er zijn twee verschillende manieren van schakeling mogelijk: serie- of parallelschakeling. Het kennen van het onderscheid is noodzakelijk voor de bedrading van LED-verlichting. LED moet ofwel in serie, ofwel parallel geschakeld worden. Hoe deze moeten geschakeld worden, hangt af van de lichtbron. Een verkeerde schakeling bij LED daarentegen, zorgt ervoor dat uw LED’s stukgaan.

Serie bij 350mA, 500mA, 700mA en 1050mA

Serieschakeling is noodzakelijk bij LED-verlichting op 350mA, 500mA, 700mA en 1050mA. In dit geval wordt er gebruik gemaakt van een stroomgestuurde voeding.

Serial connection

Bij serieschakeling is er slechts één stroompad. De stroom komt bij de eerste spot binnen via de + en verlaat daarna de spot via de - om door te gaan naar de volgende spot en hetzelfde te doen bij de derde spot. De stroom gaat zo in één richting rond tot alle spots voorzien zijn van stroom. Wanneer er minstens één spot stuk is, is de stroomkring gebroken. De kapotte spot kan de stroom niet meer door laten vloeien waardoor alle spots in de stroomkring uitvallen.

De meeste moderne LED-spots zijn hier echter tegen beveiligd. In deze beveiligde spots zit een brug ingebouwd welke de stroom bij stukgaan toch naar de andere spots in de stroomkring laat doorvloeien.

Parallel bij 12V, 24V en 230V

Parallelschakeling is noodzakelijk bij LED-verlichting op 12V, 24V en 230V. In dit geval wordt er gebruik gemaakt van een spanningsvoeding.

Parallel connection

Bij parallelschakeling zijn de begin- (+) en eindpunten (-) van de verschillende spots met elkaar verbonden. In tegenstelling tot bij serieschakeling kan de stroom in parallelschakeling door meerdere circuits lopen. Wanneer er één spot stukgaat, zullen alle andere spots dus niet uitvallen. De stroom kan de andere spots in de kring nog steeds bereiken.

In onderstaande afbeelding wordt geïllustreerd wat er gebeurt met de stroomkring wanneer er één spot stukgaat. Bij een parallelschakeling blijft de stroomkring wel in tact, alle andere spots blijven branden. Wanneer er bij serieschakeling echter één spot stukgaat, kan de stroom niet meer rondvloeien, de andere spots zullen uitvallen.

Serial versus parallel connection

In het voordeel van de levensduur van uw LED-verlichting raden we aan om deze te schakelen op gelijkstroom.

Volg ons op Instagram
Ontdek de laatste trends en nieuwigheden in de wereld van verlichting.
© 2014 - 2021(Elektriciteit Paul de Meutter CV)

De inhoud van deze website, met inbegrip van handelsmerken, octrooien, copyrights, databaserechten, tekeningen en modellen, afbeeldingen, bedrijfs- en/of productnamen en/of andere (intellectuele eigendomsrechten), zijn beschermd door intellectuele eigendomsrechten die behoren tot dmlights of een rechtmatige derde. U mag geen beschermde inhoud zoals beschreven in dit artikel, gebruiken en/of wijzigen, met inbegrip van kopiëren, uitlenen, reproduceren, elk gebruik van dmlights database inhoud of elk gebruik op welke manier dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van dmlights. Elke inbreuk wordt vervolgd op grond van de geldende wetgeving.