807354389340702

Hoeveel led-panelen heb ik nodig om mijn werkplek deftig te verlichten?

Wil je een werkplaats verlichten met led-panelen? Dan kijk je best naar de geldende regels. Er is namelijk een regelgeving omtrent de verlichting van werkplaatsen, met als doel ongevallen en de vermoeidheid van ogen te voorkomen.

Minimum lichthoeveelheid voor werkplekken

De verlichtingsnorm NBN-EN 124 64-1 en de norm NBN EN 124 64-2 schrijven volgende minimum lichtsterktes voor (gemeten op het werkvlak of bij afwezigheid van een werkvlak gemeten op een hoogte van 0,85 meter):

 

200 lux Refters, kleedkamers, landbouwactiviteiten, brouwerijen, ruw assembleerwerk
   
300 lux Bakkerijen, machinewerk, middelmatig precies assembleerwerk, fruit sorteren, wasserijen, lassen, garages, recepties, kopieerwerk, kinderopvang, klaslokalen, auditoria, sporthallen
   
500 lux EHBO-lokalen, laboratoria, controleruimtes, precisie machinewerk, fijn assembleerwerk, auto assemblage, keukens, slachthuizen, productcontrole, kapsalons, schoenmakerijen, drukkerijen, weverijen, houtbewerking, bureauwerk, vergaderzalen
   
750 lux Glasbewerking, materiaalinspectie, precisie assemblage, naaiwerk, verfspuiten, technisch tekenen
   
1000 lux  Precisiewerk, kleurinspectie, juweelproductie, medische onderzoekslokalen 
   
Kortom: des te nauwkeuriger en preciezer het werk, des te meer licht nodig is. 
Philips ledpanelen in kantoorruimte

 

Plaatsing

Bovenstaande lichtsterktes worden gemeten op werkvlakken. Dat is belangrijk voor de plaatsing van de led-panelen. Stel dat er in het midden van de ruimte een led-paneel geplaatst is dat op een werkbank die vlakbij staat een lichtresultaat van 500 lux geeft. Bij een andere werkbank die 5 meter verder in een hoekje staat, kan het lichtresultaat veel lager zijn dan 500 lux. Zorg dus steeds dat de verlichting wordt afgestemd op de positie van de belangrijkste werkplekken.

Lichtkleur

In werkplaatsen is functionele verlichting belangrijk. Sfeerverlichting is niet nodig. Kies daarom voor led-panelen met een hoge kleurtemperatuur, die een koud wit licht produceren. Dit komt de zichtbaarheid ten goede. Voor bureauwerk is dit functionele aspect minder belangrijk. Hier kan je wel kiezen voor een iets lagere kleurtemperatuur, zodat je een aangenamere werkomgeving creëert.

Nog vragen over led-panelen?

Heb je na het lezen van dit artikel toch nog vragen over het aantal led-panelen dat je nodig hebt of over welke lichtkleur je best gebruikt? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze klantendienst. Zij helpen je met plezier verder.

Volg ons op Instagram
Ontdek de laatste trends en nieuwigheden in de wereld van de buitenverlichting.
© 2014 - 2020(Elektriciteit Paul de Meutter CV)

De inhoud van deze website, met inbegrip van handelsmerken, octrooien, copyrights, databaserechten, tekeningen en modellen, afbeeldingen, bedrijfs- en/of productnamen en/of andere (intellectuele eigendomsrechten), zijn beschermd door intellectuele eigendomsrechten die behoren tot dmlights of een rechtmatige derde. U mag geen beschermde inhoud zoals beschreven in dit artikel, gebruiken en/of wijzigen, met inbegrip van kopiëren, uitlenen, reproduceren, elk gebruik van dmlights database inhoud of elk gebruik op welke manier dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van dmlights. Elke inbreuk wordt vervolgd op grond van de geldende wetgeving.

Wij gebruiken first en third party cookies voor analyse en personalisatie van inhoud en reclame. Bij gebruik van onze website ga je akkoord met ons cookiebeleid.Aanvaarden