807354389340702

Hoeveel TL-lampen heb ik nodig om mijn werkplaats deftig te verlichten?

Wil je een werkplaats verlichten met TL-lampen? Dan kijk je best naar de geldende regels. Er is namelijk een regelgeving omtrent de verlichting van werkplaatsen, met als doel ongevallen en de vermoeidheid van ogen te voorkomen.

Minimum lichthoeveelheid voor werkplekken

De verlichtingsnorm NBN-EN 124 64-1 en de norm NBN EN 124 64-2 schrijven volgende minimum lichtsterktes voor (gemeten op het werkvlak of bij afwezigheid van een werkvlak gemeten op een hoogte van 0,85 meter):

  • 200 lux voor refters, kleedkamers, landbouwactiviteiten, brouwerijen en ruw assembleerwerk,
  • 300 lux voor bakkerijen, machinewerk, middelmatig precies assembleerwerk, fruit sorteren, wasserijen, lassen, garages, recepties, kopieerwerk, kinderopvang, klaslokalen, auditoria, sporthallen,
  • 500 lux voor EHBO-lokalen, laboratoria, controleruimten, precisie machinewerk, fijn assembleerwerk, autoassemblage, keukens, slachthuizen, productcontrole, kapsalons, schoenmakerijen, drukkerijen, weverijen, houtbewerking, bureauwerk, vergaderzalen,
  • 750 lux voor glasbewerking, materiaalinspectie, precisie assemblage, naaiwerk, verfspuiten, technisch tekenen,
  • 1000 lux voor precisiewerk, kleurinspectie, juweelproductie, medische onderzoekslokalen.

Kortom: des te nauwkeuriger en preciezer het werk, des te meer licht nodig is.

Plaatsing

Bovenstaande lichtsterktes worden gemeten op werkvlakken. Dat is belangrijk voor de plaatsing van de TL-lampen. Stel dat er in het midden van de ruimte TL-verlichting hangt die op een werkbank die vlakbij staat een lichtresultaat van 500 lux geeft. Bij een andere werkbank die 5 meter verder in een hoekje staat, kan het lichtresultaat veel lager zijn dan 500 lux. Zorg dus steeds dat de verlichting wordt afgestemd op de positie van de belangrijkste werkplekken.

Lichtkleur

In werkplaatsen is functionele verlichting belangrijk. Sfeerverlichting is niet nodig. Kies daarom voor TL-lampen met een hoge kleurtemperatuur, die een koud wit licht produceren. Dit komt de zichtbaarheid ten goede.

Volg ons op Instagram
Ontdek de laatste trends en nieuwigheden in de wereld van de buitenverlichting.
© 2014 - 2020(Elektriciteit Paul de Meutter CV)

De inhoud van deze website, met inbegrip van handelsmerken, octrooien, copyrights, databaserechten, tekeningen en modellen, afbeeldingen, bedrijfs- en/of productnamen en/of andere (intellectuele eigendomsrechten), zijn beschermd door intellectuele eigendomsrechten die behoren tot dmlights of een rechtmatige derde. U mag geen beschermde inhoud zoals beschreven in dit artikel, gebruiken en/of wijzigen, met inbegrip van kopiëren, uitlenen, reproduceren, elk gebruik van dmlights database inhoud of elk gebruik op welke manier dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van dmlights. Elke inbreuk wordt vervolgd op grond van de geldende wetgeving.

Wij gebruiken first en third party cookies voor analyse en personalisatie van inhoud en reclame. Bij gebruik van onze website ga je akkoord met ons cookiebeleid.Aanvaarden