807354389340702

Hoe lang gaat LED-verlichting mee?

Levensduur ledverlichting

Dit hangt af van een aantal factoren. We trachten een duidelijk beeld te schetsen wat je exact van ledverlichting mag verwachten.

Ledlampen

De klassieke halogeenlampen worden meer en meer vervangen door ledlampen, of ook wel retro-fit lampen genoemd. Deze gaan veel langer mee dan halogeenlampen. Anderzijds wordt de capaciteit van ledlampen nog wel beperkt door de elektronica in de lamp, die zorgt dat de ledlamp werkt op de bestaande spanning van de halogeenlampen. Tevens moet een ledlamp koel blijven. Als ledverlichting opwarmt, gaat deze kapot. De beperkte koeling bij retro-fit lampen zorgt ervoor dat de levensduur vermindert. Ook zal het vaak aan- en uitschakelen van de lamp het aantal branduren niet ten goede komen. Alles in acht genomen zal de gemiddelde levensduur van een ledlamp momenteel rond de 20.000 - 25.000 uur liggen.

Bekijk alle ledlampen

Geïntegreerde LED

Geïntegreerde LED is ledverlichting die in een armatuur verwerkt is. Het nadeel hiervan is dat wanneer de LED niet meer werkt, je de volledige armatuur moet vervangen. Ter compensatie gaat geïntegreerde LED wel enorm lang mee. De voeding is meestal extern en apart van de LED, wat de kwaliteit van de elektronica in de voeding ten goede komt. Indien de voeding niet meer functioneert, kan de voeding eenvoudig vervangen worden zonder de LED te hoeven vervangen. LED geïntegreerd in een armatuur gaat gemiddeld 40.000 uur tot 50.000 uur mee. Hou er rekening mee dat hier nog veel variatie in zit. Zo zijn er bijvoorbeeld nog grote verschillen in kwaliteit tussen verschillende LED-chips.

Ledmodules

Een derde mogelijk zijn de ledmodules. Dit is het beste van bovenstaande twee opties samengebracht. Een ledmodule kan je rechtstreeks aansluiten op de voeding. Geen fitting meer nodig dus. Alle componenten zitten apart bij een ledmodule. De nodige elektronica om de LED te laten werken is aanwezig in de externe voeding. Indien de elektronica in de externe voeding het begeeft, kan je dus simpelweg de voeding vervangen. Nadeel is dat ledmodules echter moeilijker te gebruiken zijn in armaturen met speciale vormen. Net zoals geïntegreerde LED, gaan ledmodules gemiddeld 40.000 uur tot 50.000 uur mee. ClickFit-spots zijn speciaal gemaakt voor ledmodules. Deze spots hebben een kliksysteem die het mogelijk maakt om de ledmodule vast te houden, zonder behulp van een fitting.

Bekijk alle LED-modules

In de praktijk

Om je een beter beeld te geven hoe lang 25.000 uur nu net is, geven we enkele praktijkvoorbeelden.

In een winkel die elke dag open is behalve op zondag, en elke dag de verlichting 9 uur brandt, daar zal LED-verlichting ongeveer 8 jaar en 10 maanden meegaan.

Kantoren zijn gemiddeld 250 dagen per jaar geopend. Indien we aannemen dat de verlichting dagelijks 10 uur aanstaat, zal daar de ledverlichting 10 jaar meegaan.

In een woonkamer zal, op enkele dagen na wanneer het gezin op vakantie is, de verlichting elke dag branden, al is dit voornamelijk ’s avonds. Als de verlichting gemiddeld 3 uur per dag brandt, zal hier de LED al 23 jaar en 9 maanden meegaan.

Uiteraard zal in de badkamer het licht veel minder branden dan in de woonkamer. Daar zal LED dan ook maarliefst 71 jaar en 5 maanden meegaan, als het licht er 1 uur per dag brandt. Uiteraard moeten we hier wel bij vermelden dat we hier geen rekening houden met de slijtage van de elektronica van de LED. Indien de elektronica het begeeft, zal de LED ook niet meer werken. Een LED die 71 jaar meegaat is (voorlopig) nog een utopie.

Volg ons op Instagram
Ontdek de laatste trends en nieuwigheden in de wereld van verlichting.
© 2014 - 2021(Elektriciteit Paul de Meutter CV)

De inhoud van deze website, met inbegrip van handelsmerken, octrooien, copyrights, databaserechten, tekeningen en modellen, afbeeldingen, bedrijfs- en/of productnamen en/of andere (intellectuele eigendomsrechten), zijn beschermd door intellectuele eigendomsrechten die behoren tot dmlights of een rechtmatige derde. U mag geen beschermde inhoud zoals beschreven in dit artikel, gebruiken en/of wijzigen, met inbegrip van kopiëren, uitlenen, reproduceren, elk gebruik van dmlights database inhoud of elk gebruik op welke manier dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van dmlights. Elke inbreuk wordt vervolgd op grond van de geldende wetgeving.