Nu tot 40% korting op buitenverlichting! Klantendienst

Welke verschillende dimtechnieken zijn er?

Er bestaan verschillende manieren om verlichting te dimmen. Deze dimtechnieken worden onderverdeeld in drie groepen:
  1. Dimmen via vermogenscomponent (afname van vermogen): fase aan- en afsnijding
  2. Dimmen via aanstuursignaal (analoog): 0-10V, 1-10V
  3. Dimmen via aanstuursignaal (digitaal): DALI
Voor de eerste wijze, dimmen via vermogenscomponent, volstaat een standaard 3-aderige elektriciteitskabel. Voor de andere twee moet er een 5-aderige kabel voorzien worden.

Fase aan- en afsnijding

Fase aan- en afsnijding is een dimtechniek op basis van de stroomdraden die vaak gebruikt wordt voor halogeenlampen en gloeilampen. Ze gaat een deel van de sinuscurve van de wisselstroom uitschakelen om het licht te dimmen.
 

Dimtechniek fase aan- en afsnijding

 

 

Ontdek alle lichten met deze dimtechniek

1-10 V

Bij een 1-10 V dimtechniek wordt er een signaal tussen 1 V en 10 V gegeven. 10 V staat gelijk met het maximumniveau (100%) en 1 V met het minimumniveau van 10%.
 

Ontdek alle lampen met deze dimtechniek

 

0-10 V

Een 0-10 V dimtechniek geeft een signaal tussen 0 en 10 V. De output van de lamp wordt geschaald zodat bij een spanning van 10 V er een 100% lichtsterkte is, en bij 0 V de allerlaagste lichtintensiteit.
 

Ontdek alle lampen met deze dimtechniek

 

DALI

DALI staat voor Digital Addressable Lighting Interface. Het is een internationale standaard die vastlegt hoe een verlichtingsinstallatie dient te communiceren met regel- en stuursystemen.
 
Belangrijk om te weten is dat DALI onafhankelijk is van fabrikanten. Het is dus mogelijk om componenten van verschillende merken in hetzelfde systeem te gebruiken.
 
Elk systeem bestaat uit een controller en max. 64 verlichtingscomponenten, zoals een voorschakelapparaat. Ieder van deze componenten krijgt een uniek adres. De controller kan deze componenten sturen, omdat het DALI systeem data kan verzenden en ontvangen.
 
DALI is dimbaar van 0-100%.
 

Ontdek alle lampen met deze dimtechniek

 

Inbouwdimmers

Er zijn twee soorten inbouwdimmers: draai- of drukknop.
  • Een draaiknopdimmer kan je indrukken om de verlichting aan of uit te zetten, en aan de knop draaien om de lichtintensiteit te kiezen.
Dimmer met draaiknop

 

Een drukknop werkt volgens hetzelfde aan/uit principe. Om de lichtintensiteit te regelen, moet je echter de knop inhouden. Sommige drukknopdimmers werken afwisselend (lichtsterkte verhogen tijdens de eerste lange druk, dimmen tijdens de tweede lange druk), andere gaan tot een bepaald percentage (lichtsterkte verhogen tot een lichtintensiteit van x-percent is bereikt, en daarna opnieuw dimmen).
 

Dimmer met drukknop