807354389340702

Waar moet ik op letten bij spots in een betonnen plafond?

Voor de installatie van spots in een vol plafond (bv. welfsels, predallen,…) raden wij ronde gaten aan. Deze zijn makkelijk te boren met behulp van een klokboor – door jezelf of een gespecialiseerde firma. Deze boringen zorgen voor een mooie aflijning zonder overtollige snijlijnen.

Het is best om voor deze boringen reeds een model van inbouwspots te kiezen. Zo heb je meteen de juiste diameter. Nog geen model gevonden? Ga dan voor een standaarddiameter van 80 mm. Voor deze grootte is er de meeste keuze. Qua diepte kiest men meestal voor 10 à 12 cm.

Verder hebben inbouwspots voor een vol plafond S2 inbouwveren of bladveren nodig.

Flat springs

Indien je hier een keuze dient te maken tussen 12V en 230V dien je met volgende zaken rekening te houden:

12V spots hebben hier een nadeel omdat je geen transformatoren kan plaatsen naast het spotje. De transformatoren liggen dan in een beperkte ruimte vlakbij de spots welke toch een serieuze warmte afgeven. De transformatoren gaan zichzelf dan uitschakelen door hun beveiliging tegen oververhitting.

Indien je toch 12V spots wenst te gebruiken, moet je opteren voor gewikkelde transformatoren. Deze kan je op een verdere afstand plaatsen van de spots zodat deze eventueel in een technische ruimte kunnen ondergebracht worden.

Let wel op dat de afstand tussen de spot en de transformator afhankelijk is van de belasting en van de draadsectie.

Spots op 230V vormen geen probleem indien je ze plaatst in een betonnen plafond. Deze hebben geen transformator nodig.

Bij halogeen inbouwspots in een vol plafond speelt tevens de afstand en het verbruik een rol. Deze parameters bepalen namelijk de dikte van de draden die je nodig hebt. Gebruik onderstaand formulier om dit snel te berekenen.

Formulier voor controle draaddikte

Vul de gele velden hieronder in om te controleren of de dikte van je draad (draadsectie) toereikend is. Op basis van de ingevulde gegevens, wordt automatisch berekend of de dikte van je draad ok is. In dit voorbeeld gaat het standaard om wisselstroom.

  • Afstand tot spot (in meter): Vul hier de totale afstand in die de draad moet overbruggen, d.w.z. van de zekeringkast of transformator/voeding tot aan de verst gelegen spot.
  • Vermogen spots (in Watt): Vul hier het totale vermogen in van alle spots in de kring samen.
  • Draaddikte (in mm²): Vul hier de draaddikte (draadsectie) in.
  • Spanning (in Volt): Vul hier de spanning in waarop de spots werken.
  • Maximaal spanningsverlies: Dit is het maximaal spanningsverlies bij koperdraden. Dit cijfer mag je ongewijzigd laten.

Indien de draaddikte ontoereikend is, kan je de draaddikte opdrijven of kiezen om de spots op te splitsen in twee of meerdere kringen zodat het totale vermogen per kring kleiner is en de dikte wel toereikend is.

Inbouwspots online bestellen

Nu je weet waar je rekening moet mee houden, kan je met een gerust hart overgaan tot het bestellen van je inbouwspots. We hebben voor jou alvast alle spots voor volle plafonds opgelijst. Jij hoeft enkel nog jouw favorieten uit te kiezen.

Ontdek alle inbouwspots

Volg ons op Instagram
Ontdek de laatste trends en nieuwigheden in de wereld van de buitenverlichting.
© 2014 - 2019(Elektriciteit Paul de Meutter CV)

De inhoud van deze website, met inbegrip van handelsmerken, octrooien, copyrights, databaserechten, tekeningen en modellen, afbeeldingen, bedrijfs- en/of productnamen en/of andere (intellectuele eigendomsrechten), zijn beschermd door intellectuele eigendomsrechten die behoren tot dmlights of een rechtmatige derde. U mag geen beschermde inhoud zoals beschreven in dit artikel, gebruiken en/of wijzigen, met inbegrip van kopiëren, uitlenen, reproduceren, elk gebruik van dmlights database inhoud of elk gebruik op welke manier dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van dmlights. Elke inbreuk wordt vervolgd op grond van de geldende wetgeving.

Wij gebruiken first en third party cookies voor analyse en personalisatie van inhoud en reclame. Bij gebruik van onze website ga je akkoord met ons cookiebeleid.Aanvaarden