807354389340702

Wat is RGB?

RGB staat voor Rood, Groen en Blauw. Het zijn de drie hoofdkleuren van het additieve kleursysteem. In verlichting vinden we RGB terug voor gekleurde verlichting. Met RGB-verlichting kan je namelijk miljoenen verschillende kleuren licht vormen, allemaal op basis van deze drie primaire kleuren.

Additieve vs subtractieve kleursysteem

Het additieve kleursysteem is gebaseerd op het optellen van verschillende lichtkleuren. Wanneer men twee primaire kleuren combineert, krijgt men een lichtere kleur. Mix de drie primaire kleuren (rood, groen en blauw) en je krijgt wit licht. Anders dan bij verf is geel in dit systeem dus geen primaire kleur.

Het beste voorbeeld van een additieve kleursysteem vinden we in computerschermen en televisies. Gebruik een sterk vergrootglas en je zal zien dat elke pixel uit een rode, groene en blauwe subpixel bestaat. Door te spelen met de lichtsterkte van deze subpixels kan men elke lichtkleur creëren.

Onderstaande afbeelding toont het mengschema van het additieve kleursysteem. Dat ziet er als volgt uit:

  • Rood + groen = geel
  • Rood + blauw = magenta
  • Blauw + groen = cyaan
  • Rood + blauw + groen = wit
Additieve kleursysteem

Het additieve kleursysteem is niet te verwarren met het subtractieve kleursysteem, dat bijvoorbeeld voor drukwerk gebruikt wordt. Dit systeem wordt 'subtractief' genoemd omdat bij vermenging steeds minder licht teruggekaatst wordt, waardoor er donkerdere kleuren ontstaan. De hoofdkleuren van het subtractieve kleursysteem zijn cyaan, magenta en geel.

Subtractieve kleursysteem

RGB verlichting

RGB verlichting kan alle kleuren aannemen, gaande van warm oranje tot koel blauw. Het wordt vaak gebruikt in LED-strips. Bij RGB LED-strips maken we een onderscheid tussen drie soorten:

  • Klassieke RGB : een LED-strip met drievoudige diodes (rood, groen en blauw op één diode). Om wit licht te vormen, worden de drie diodes tegelijk gebruikt. Het witte licht kan wel sporen van andere kleuren bevatten. Dit witte licht zal niet dezelfde helderheid kennen van een echt witte LED-diode.
  • RGB+W : een LED-strip met drievoudige diodes (rood, groen en blauw op één diode) en een aparte witte diode voor zuiver wit licht. Door de grotere afstand tussen twee diodes van dezelfde kleuren is egaal licht niet gegarandeerd. Het onderscheid tussen de verschillende lichtbundels zal bij dit soort LED-strips makkelijker te zien zijn.
  • RGBW : een LED-strip met viervoudige diodes (rood, groen, blauw en wit op één diode). Zorgt voor mooi egaal licht in elke kleur.

Volg ons op Instagram
Ontdek de laatste trends en nieuwigheden in de wereld van de buitenverlichting.
© 2014 - 2020(Elektriciteit Paul de Meutter CV)

De inhoud van deze website, met inbegrip van handelsmerken, octrooien, copyrights, databaserechten, tekeningen en modellen, afbeeldingen, bedrijfs- en/of productnamen en/of andere (intellectuele eigendomsrechten), zijn beschermd door intellectuele eigendomsrechten die behoren tot dmlights of een rechtmatige derde. U mag geen beschermde inhoud zoals beschreven in dit artikel, gebruiken en/of wijzigen, met inbegrip van kopiëren, uitlenen, reproduceren, elk gebruik van dmlights database inhoud of elk gebruik op welke manier dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van dmlights. Elke inbreuk wordt vervolgd op grond van de geldende wetgeving.

Wij gebruiken first en third party cookies voor analyse en personalisatie van inhoud en reclame. Bij gebruik van onze website ga je akkoord met ons cookiebeleid.Aanvaarden