807354389340702

Hoeveel inbouwspots moet ik voorzien om een ruimte egaal te verlichten?

Hoeveel inbouwspots moet ik voorzien om een ruimte egaal te verlichten?

De tijd dat men met een raster werkt, namelijk x-aantal inbouwspots op dezelfde afstand van elkaar, is al lang voorbij. Tegenwoordig wordt er op basis van de lichtbehoefte gewerkt. Men plaatst licht waar het nodig is.

Neem bijvoorbeeld de keuken: in plaats van het volledige plafond met inbouwspots vol te hangen, plaatst men enkel spots boven het kookeiland en aan de keukenkasten. Is er ook een aparte eettafel? Dan kan je ook daar inbouwspots voorzien.

Keuzefactoren

Verder hangt de hoeveelheid inbouwspots en hun positie af van verschillende factoren:

  • De functie: is het basisverlichting, sfeerverlichting, accentverlichting of functionele verlichting? Elke soort verlichting heeft andere vereisten. Zo is er minder lichtopbrengst van doen voor accentverlichting, terwijl je bij functionele verlichting moet uitkijken naar spots met een hoge lichtopbrengst.
  • De lichtopbrengst: sommige inbouwspots hebben een hogere lichtopbrengst. Afhankelijk van de functie bepaal je de benodigde lichtopbrengst.
  • De openingshoek: in welke mate een lichtbundel geconcentreerd is. Een openingshoek wordt steeds gemeten op een lichtbron en dus niet op het armatuur. Een spot met kleine openingshoek is bijvoorbeeld beter geschikt voor accentverlichting, daar spots met een grote openingshoek en dus brede lichtbundel beter zijn voor basisverlichting.
  • De afstand: tussen het plafond en de vloer of een ander te verlichten object.

Voor vragen of advies kan je terecht bij onze medewerkers of is er de mogelijkheid tot het aanvragen van een op maat gemaakte lichtstudie.

Meer info over lichtadvies en lichtstudies

Voorbeeld lichtplan

Voorbeeld lichtplan dmlights

Om een beter idee te krijgen van hoeveel lichtpunten nodig zijn, geven we hierboven een door ons uitgetekend lichtplan. De blauwe symbolen geven weer waar wij lichtpunten zouden voorzien.

Keuken

Zoals je ziet wordt er geen gebruik gemaakt van een raster, de lichtpunten volgen daarentegen de inrichting van de woning. Zo wordt in de keuken het aanrecht, het eiland en de toog verlicht met enkele naast elkaar geplaatste inbouw- of opbouwspots. Boven het fornuis kan geen verlichting gehangen worden, aangezien de dampkap zich hier bevindt.

Ontdek alle inbouwspots voor de keuken

Keuken

Gangpaden

Doorheen de hele woning merk je dat de belangrijkste gangpaden goed verlicht worden om een veilige doorgang mogelijk te maken. Het is handig om deze verlichting apart schakelbaar te maken zodat je niet telkens alle lichten moet aansteken wanneer je een ruimte passeert.

Gangpaden

Woonkamer

In een woonkamer kan men sfeervolle accenten leggen door het gebruik van opbouw- en inbouwspots. Boven het salon plaatsen we zes spotjes en in de leeshoek stellen we een staanlamp voor als sfeervolle aanvulling. Kies in het salon voor dimbare spots om de verlichting aan te passen aan de toepassing en sfeer van het moment. Boven de tafel in de eetkamer is een hanglamp die zacht licht in alle richtingen verspreid een goede keuze.

In de tv-kamer is felle verlichting niet direct nodig. Daar kiezen we dus voor een LED-strip met indirect licht achter de zetel. Als aanvullende sfeerlamp plaatsen we een staanlamp.

Ontdek alle inbouwspots voor de woonkamer

Woonkamer

Slaapkamer

De slaapkamer krijgt naast de traditionele twee nachtlampjes acht spots. De zes inbouwspots onderaan zorgen voor voldoende licht bij het uitkiezen en passen van je kledij.

Slaapkamer

Badkamer

De badkamer telt vier spotjes. Houd in de badkamer altijd rekening met de veiligheidszones voor elektriciteit. Spots in de douche moeten een minimum IP-waarde van IPX7 hebben. Ook aan de spiegel voorzien we de nodige spiegelverlichting of kiezen we voor een spiegel met ingebouwde verlichting.

Ontdek alle inbouwspots voor de badkamer

Badkamer

Hoeveel spots en andere lichtpunten je moet voorzien, hangt dus voornamelijk af van het gebruik van de ruimte. Je kan altijd bij onze medewerkers terecht voor advies. Ook een op maat gemaakte lichtstudie is mogelijk.

Ontdek al onze inbouwspots

Wil je alles te weten komen over inbouwspots? Ons gratis E-book Inbouwspots geeft je een antwoord op de meest gestelde vragen aan onze lichtspecialisten.

Volg ons op Instagram
Ontdek de laatste trends en nieuwigheden in de wereld van de buitenverlichting.
© 2014 - 2021(Elektriciteit Paul de Meutter CV)

De inhoud van deze website, met inbegrip van handelsmerken, octrooien, copyrights, databaserechten, tekeningen en modellen, afbeeldingen, bedrijfs- en/of productnamen en/of andere (intellectuele eigendomsrechten), zijn beschermd door intellectuele eigendomsrechten die behoren tot dmlights of een rechtmatige derde. U mag geen beschermde inhoud zoals beschreven in dit artikel, gebruiken en/of wijzigen, met inbegrip van kopiëren, uitlenen, reproduceren, elk gebruik van dmlights database inhoud of elk gebruik op welke manier dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van dmlights. Elke inbreuk wordt vervolgd op grond van de geldende wetgeving.