807354389340702

Wat is CRI of Kleurweergave-index?

CRI (Color Rendering Index) of kleurweergave-index is een waarde van 1 tot 100 die aangeeft hoe accuraat een lichtbron de kleuren van objecten kan weergeven. Daglicht geeft het meest correct kleuren weer en heeft daarom een CRI van 100. CRI wordt uitgedruikt in Ra.

Bij een CRI van 100 worden kleuren het meest waarheidsgetrouw weergegeven. Hoe lager de CRI, hoe minder accuraat kleuren worden weergegeven. In onderstaande foto ziet u de invloed van verschillende CRI’s op de weergave van kleuren. Bij een lagere CRI zien de kleuren er grauwer uit, terwijl de kleuren bij de hogere CRI levendiger en accurater worden weergegeven.

CRI kleurweergave-index

De lichtkleur van een lichtbron heeft geen invloed op de CRI. Zo kan een warm witte (gelige) lichtbron dezelfde CRI hebben als een koud witte lichtbron terwijl kleuren toch anders worden weergeven. Dit wordt geïllustreerd met bovenstaand voorbeeld. De twee rechtse foto’s hebben beiden een CRI van 82 terwijl het gezicht van de dame in de linkse foto meer kleur heeft. Dit heeft te maken met de lichtkleur. In de linkse foto wordt de dame belicht met warm wit (gelig) licht, in de rechtse foto wordt ze belicht met koud wit licht. De verschillende lichtkleur zorgt ervoor dat de dame iets bleker lijkt in de rechtse foto.

Voor uw verlichting is een CRI van 80 is volgens ons meer dan goed genoeg. Er zijn echter wel merken en fabrikanten die opperen voor een CRI van minstens 90 maar dit gaat ten koste van de lichtopbrengst. Wij raden daarom een CRI van 80 aan.

Volg ons op Instagram
Ontdek de laatste trends en nieuwigheden in de wereld van de buitenverlichting.
© 2014 - 2019(Elektriciteit Paul de Meutter CV)

De inhoud van deze website, met inbegrip van handelsmerken, octrooien, copyrights, databaserechten, tekeningen en modellen, afbeeldingen, bedrijfs- en/of productnamen en/of andere (intellectuele eigendomsrechten), zijn beschermd door intellectuele eigendomsrechten die behoren tot dmlights of een rechtmatige derde. U mag geen beschermde inhoud zoals beschreven in dit artikel, gebruiken en/of wijzigen, met inbegrip van kopiëren, uitlenen, reproduceren, elk gebruik van dmlights database inhoud of elk gebruik op welke manier dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van dmlights. Elke inbreuk wordt vervolgd op grond van de geldende wetgeving.

Wij gebruiken first en third party cookies voor analyse en personalisatie van inhoud en reclame. Bij gebruik van onze website ga je akkoord met ons cookiebeleid.Aanvaarden