807354389340702

Wat is lichtkleur?

Lichtkleuren, zoals warm wit en koel wit, vertellen iets over het soort licht dat een lamp zal afgeven. Deze lichtkleuren kunnen specifieker bepaald worden aan de hand van hun kleurtemperatuur, die uitgedrukt wordt in Kelvin. Hoe lager de Kelvin-waarde, hoe warmer het licht en hoe hoger de Kelvin-waarde, hoe koeler het licht.

  • Koel wit (± 4000K): helder wit licht met een blauwe schijn
  • Neutraal wit (± 3500K): neutraal wit licht, bevindt zich tussen koel wit en warm wit licht in
  • Warm wit (3000K): aangenaam wit licht
  • Extra warm wit (2700K): sfeervol wit licht met een gelige schijn
  • RGB(+W): gekleurd licht + wit licht

Kaarslicht heeft bijvoorbeeld een lichttemperatuur van ongeveer 1200K, een halogeenlamp zit meestal rond de 2800 à 3000 Kelvin. Hieronder vind je de mogelijke lichttemperaturen die je kunt vormen met de verschillende type lichtbronnen.

Kleurtemperatuur

Deze informatie is belangrijk bij de keuze van je verlichting. Afhankelijk van het gebruiksdoel van een ruimte is warmer of kouder licht aanbevolen. In een woonkamer gaat men bijvoorbeeld meestal voor gezellig warm, gelig licht, terwijl in een kantoor warm of koel wit licht misschien beter op zijn plaats is.

Er bestaan ook dimbare lampen die een warmere lichtkleur aannemen hoe meer ze gedimd worden. Op die manier maak je het extra gezellig bij je thuis. Zowel Philips, Wever & Ducré, Delta Light als Modular Lighting hebben zogenaamde dim to warm-lampen in hun assortiment.

Met sommige varianten van slimme verlichting kan je nog een stapje verder gaan en de lichtkleur van je lamp volledig zelf instellen afhankelijk van de sfeer die je wilt creëren. Met Philips Hue White and Color Ambiance kan je kiezen uit alle tinten wit licht en maar liefst 16 miljoen kleuren.

Volg ons op Instagram
Ontdek de laatste trends en nieuwigheden in de wereld van verlichting.
© 2014 - 2021(Elektriciteit Paul de Meutter CV)

De inhoud van deze website, met inbegrip van handelsmerken, octrooien, copyrights, databaserechten, tekeningen en modellen, afbeeldingen, bedrijfs- en/of productnamen en/of andere (intellectuele eigendomsrechten), zijn beschermd door intellectuele eigendomsrechten die behoren tot dmlights of een rechtmatige derde. U mag geen beschermde inhoud zoals beschreven in dit artikel, gebruiken en/of wijzigen, met inbegrip van kopiëren, uitlenen, reproduceren, elk gebruik van dmlights database inhoud of elk gebruik op welke manier dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van dmlights. Elke inbreuk wordt vervolgd op grond van de geldende wetgeving.